Οι υδατάνθρακες στη διατροφή μας προκαλούν ακμή.
Ίσως να το έχουμε ξανακούσει, αλλά είναι γεγονός ότι οι υδατάνθρακες στη διατροφή μας μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής. Είναι πραγματικά τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που προκαλούν ακμή και θα εξηγήσουμε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους προκαλούν την ακμή, μαθαίνοντας ποια τρόφιμα είναι αυτά που μας επηρεάζουν και πως πρέπει να ακολουθήσουμε μια δίαιτα καταπολέμησης της ακμής!
Τρόφιμα που προκαλούν ακμή – εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλούς εξαιρετικά εξευγενισμένους υδατάνθρακες είναι πιο πιθανό να πάθουν ακμή. Η σύγχρονη δυτική διατροφή μας είναι γεμάτη με εξαιρετικά εξευγενισμένους υδατάνθρακες – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων στην παραπάνω εικόνα! Αυτοί οι εξαιρετικά εξευγενισμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται επίσης σε μπισκότα, λευκό ψωμί, κράκερς, δημητριακά, καραμέλες, ζυμαρικά, πίτσα, λευκό ρύζι, ψωμάκια χάμπουργκερ κ.λπ.
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνδέονται με την ακμή και είναι και ένας από τους λόγους που την προκαλούν. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αν μειώσουμε την κατανάλωση τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη η ακμή μας θα βελτιωθεί.
Για να το καταλάβουμε αυτό καλύτερα πρέπει να γνωρίζουμε
- τι είναι ο «γλυκαιμικός δείκτης»,
- πώς διαφέρει ο γλυκαιμικός δείκτης στους υδατάνθρακες,
- ποια επίδραση έχουν τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη στα επίπεδα ινσουλίνης του σώματός μας και γιατί αυτό έχει σημασία στο επίπεδο των πόρων μας όταν πρόκειται για ακμή
Ποια είναι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που μπορούν να προκαλέσουν ακμή;
Με απλά λόγια, ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής μετρά την ικανότητα των τροφίμων να αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα μας, το οποίο με τη σειρά του λέει στο σώμα μας να παράγει ινσουλίνη:
- Τα εξευγενισμένα τρόφιμα υδατανθράκων έχουν υψηλότερο αριθμό γλυκαιμικού δείκτη από τα μη εξευγενισμένα τρόφιμα υδατανθράκων και αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας πιο γρήγορα (επειδή τα χωνεύουμε πιο γρήγορα). Για παράδειγμα, το ψωμί λευκού αλευριού αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας πιο γρήγορα από το ψωμί ολικής αλέσεως, το ίδιο ισχύει και για το λευκό ρύζι σε σχέση με το καστανό ρύζι. Ο χυμός φρούτων αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας πιο γρήγορα από ένα κομμάτι φρούτων.
- Όταν το σάκχαρο στο αίμα μας αυξάνεται γρήγορα, το σώμα μας αποκρίνεται παράγοντας πολύ ινσουλίνη, η οποία μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μας στέλνοντάς το στα κύτταρα για αποθήκευση. Είναι αυτή η κατάσταση με υψηλό σάκχαρο στο αίμα / υψηλή ινσουλίνη που συνδέεται με την ακμή!
Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη προκαλούν αλλαγές ορμονών στο επίπεδο των πόρων του προσώπου μας που οδηγούν σε ακμή.
Όταν το σώμα σας πρέπει να παράγει τόνους ινσουλίνης επειδή έχουμε φάει τόνους εξευγενισμένων υδατανθράκων (λευκό αλεύρι, τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη κ.λπ.) τότε συμβαίνουν περίπλοκα πράγματα με τις ορμόνες μας – συμπεριλαμβανομένων των ορμονών που δρουν στους πόρους μας. Αυτές οι ορμόνες είναι τα λεγόμενα ανδρογόνα (όπως η τεστοστερόνη) και ο «παράγοντας που μοιάζει με ινσουλίνη». Προκαλούν τους πόρους μας να δημιουργήσουν σπυράκια και να εκκρίνουν περισσότερη λιπαρότητα.
Βασικά, όλη η ακμή είναι ορμονική ακμή επειδή ξεκινά με ορμονική δραστηριότητα στο επίπεδο των πόρων. Η διατροφή μας μπορεί να ξεκινήσει την ορμονική δραστηριότητα.
Έτσι, η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων αναγκάζει τις ορμόνες μας να τρελαθούν, και κατά συνέπεια επηρεάζουν τους πόρους της επιδερμίδας μας.
Η ακμή είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα του πόσο περίπλοκο είναι το σώμα. Οι δερματολόγοι που ασχολούνται με τα προβλήματα της ακμής έχουν από καιρό καταλάβει τη σχέση ανάμεσα σε εμάς που τρώμε ένα ντόνατ, αυξάνοντας την τεστοστερόνη και έναν παράγοντα ανάπτυξης, το τελικό αποτέλεσμα του οποίου είναι το δέρμα μας να σχηματίζει σπυράκια και μαύρα στίγματα.
Η ουσία για τους υδατάνθρακες και την ακμή:
Οι σύγχρονοι έφηβοι και πολλοί ενήλικες τρώνε πολλούς εξαιρετικά εξεγευνισμένους και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες – και αυτό προκαλεί ακμή.
Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για τη θεραπεία της ακμής;
Καταναλώνουμε τρόφιμα με χαμηλότερη τιμή γλυκαιμικού δείκτη:
- Καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για λευκό, καστανό ρύζι αντί για λευκό κ.λπ.)
- Επιλέγουμε γλυκά με μέλι ή αγαύη, τα οποία έχουν χαμηλότερες τιμές γλυκαιμικού δείκτη από την εξευγενισμένη λευκή ζάχαρη
- Επιλέγουμε ένα δροσιστικό φρέσκο φρούτο, αντί για χυμό φρούτων και αναψυκτικά
- Πίνουμε νερό ή ανθρακούχο μεταλλικό νερό αντί για αναψυκτικά
- Καταναλώνουμε όσα λαχανικά θέλουμε όλη την ημέρα επειδή έχουν πολύ χαμηλές τιμές γλυκαιμικού δείκτη
- Καταναλώνουμε μέτριες ποσότητες υγιεινών πρωτεϊνών, όπως ψάρια, άπαχα κρέατα, αυγά και λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα
Η καλύτερη και πιο ισορροπημένη διατροφή που μπορούμε να υιοθετήσουμε είναι η μεσογειακή και αξίζει τον κόπο να την ακολουθήσουμε γιατί όχι μόνο μας βοηθάει στην ακμή αλλά και στη διατήρηση της καλής υγείας μας συνολικότερα .
Παράλληλα ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα που μας έχει συστήσει ο δερματολόγος μας και είναι ενσωματωμένα σε μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος που καταπολεμά την ακμή, τη ξηρότητα του δέρματος και προστατεύει από ουλές και μαύρα στίγματα που προκαλούνται από την ακμή.