Στο σύγχρονο κόσμο, όπου η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο, η ακμή δεν αποτελεί πλέον ένα πρόβλημα που περιορίζεται μόνο στα εφηβικά χρόνια. Έχει γίνει συχνό να διαπιστώνουμε την εμφάνισή της ακόμη και μετά τα 40, μια πραγματικότητα που αλλάζει την παραδοσιακή κατανόηση της ακμής.

Οι απαιτήσεις τις ζωής με το άγχος και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση και επιμονή της ακμής σε ενήλικες. Τα σπυράκια στο πρόσωπο, ιδιαίτερα, αποτελούν ένα από τα πιο δύσκολα δερματολογικά προβλήματα, καθώς η παρουσία τους μπορεί να επηρεάσει δραστικά την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Η εμφάνισή τους στο δέρμα είναι άμεσα ορατή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια και απομόνωση.

Tι είναι η ακμή;

Η ακμή χαρακτηρίζεται από μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, με την εμφάνιση φαγέσωρων, σπυρακίων, και μερικές φορές κύστεων, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως οι ώμοι, η πλάτη, το λαιμό, το στήθος, και οι άνω βραχίονες. Η κατανόηση της αιτιολογίας της ακμής είναι πολυδιάστατη και εμπλέκει παράγοντες όπως η ορμονική διαταραχή, η διατροφή, η ψυχολογική πίεση, και ο τρόπος ζωής.

Η θεραπεία της ακμής είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και συνεργασία με έναν ειδικευμένο δερματολόγο. Ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, που μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά εφαρμοζόμενα φάρμακα, συστηματική φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής, και, σε κάποιες περιπτώσεις, εξειδικευμένες δερματολογικές θεραπείες. Η συνεργασία με τον δερματολόγο και η τήρηση της θεραπευτικής αγωγής είναι καθοριστική για την επιτυχία της θεραπείας και την βελτίωση της ποιότητας της δερματικής υγείας.

Αν έχετε σπυράκια ακμής, κλείστε τώρα ραντεβού με την δερματολόγο Βασιλική Καραμποΐκη στο 210 3390235.

Παρατηρώντας και αντιμετωπίζοντας τα σπυράκια

Η ακμή είναι η πιο κοινή από όλες τις δερματικές παθήσεις. Είναι μια κατάσταση που δημιουργεί αποφραγμένους πόρους. Τα σπυράκια επηρεάζουν  τους περισσότερους εφήβους και πολλούς ενήλικες. Παρουσιάζονται πιο συχνά στο πρόσωπο, αλλά εμφανίζονται επίσης στην πλάτη, το λαιμό, τους ώμους και το στήθος.

Τα σπυράκια είναι μια διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων. Συνήθως ξεκινούν όταν αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών (ειδικά σε εφήβους), γίνεται υπερδιέγερση αυτών των αδένων και έτσι παράγεται επιπλέον σμήγμα. Αυτή η περίσσεια υλικού μαζί με άλλους παράγοντες προκαλεί απόφραξη στον αδένα και αποτελεί τη βάση του κολλώδους υλικού που απαντάται συνήθως στα κλειστούς και ανοικτούς φαγέσωρες.

Αυτή η απόφραξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη βακτηριδίων. Αυτή είναι η βάση για τις ερυθρές, φλεγμονώδεις βλάβες που είναι συχνές σε σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Πώς αισθανόμαστε όταν έχουμε σπυράκια;

Σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει ή γνωρίζουμε  κάποιον που έχει βιώσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μερικά από τα κοινά συναισθήματα μεταξύ ατόμων με σπυράκια είναι: κοινωνική απόσυρση, μειωμένη αυτοπεποίθηση, αμηχανία, συναισθήματα κατάθλιψης, θυμός, εκνευρισμός.

Επιπλέον, επειδή η ακμή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές, αυτές οι συνέπειες μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι κανείς δεν χρειάζεται να υποφέρει από τα σπυράκια. Είναι μια εξαιρετικά θεραπεύσιμη κατάσταση που οι δερματολόγοι εκπαιδεύονται για να βοηθήσουν στη διαχείριση και τον έλεγχο.

Πόσα είδη σπυράκια ακμής υπάρχουν;

Οι βλάβες της ακμής διακρίνονται σε φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις

  • Στις μη φλεγμονώδεις βλάβες ανήκουν οι κλειστοί (λευκοί) φαγέσωρες και οι ανοικτοί (μαύροι φαγέσωρες)
  • Στις φλεγμονώδεις βλάβες ανήκουν οι βλατίδες, οι φλύκταινες και τα οζίδια.
Σπυράκια ακμής στο πρόσωπο

Γενικοί κανόνες για τα σπυράκια

Απαιτείται υπομονή από πλευράς του ασθενούς, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα της τοπικής αγωγής

Η τοπική αγωγή στο δερματολογικό ιατρείο Aboutskin δεν έγκειται μόνο σε χρήση κρεμών αλλά και στην εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων με αντιφλεγμονώδη peelings, φωτοθεραπεία και καθαρισμούς

Επίσης πρέπει να καθορίζουμε την προδιάθεση του ασθενούς για σχηματισμό ουλών. Οι ασθενείς με προδιάθεση για σχηματισμό ουλών χρήζουν έγκαιρης τοπικής και φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα καθώς και θεραπείες για τις ουλές.

Τι κάνουμε όταν έχουμε σπυράκια σε λιπαρό δέρμα;

Το ήπιο πλύσιμο βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι χρήσιμη και κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή.

Τι κάνουμε όταν έχουμε σπυράκια σε αποφραγμένους πόρους (ανοικτοί και κλειστοί φαγέσωρες);

Ο δερματολόγος μας θα μας χορηγήσει παράγοντες που προκαλούν ελεγχόμενη απολέπιση του δέρματος. Οι παράγοντες αυτοί χορηγούνται είτε μόνοι τους είτε σε συνδυασμό με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα. Όταν το δέρμα είναι σωστά προετοιμασμένο γίνεται καθαρισμός.

Τι κάνουμε όταν τα σπυράκια μας προέρχονται από πόρους που φλεγμαίνουν (βλατίδες,φλύκταινες);

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ταυτόχρονα φαγέσωρες, βλατίδες και φλύκταινες. Ο δερματολόγος μας θα μας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με καθαρισμό προσώπου και peelings και άλλες αντιφλεγμονώδεις αγωγές.

Τι κάνουμε όταν τα σπυράκια μας προέρχονται από οζώδη- κυστική ακμή;

Όπως και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται από δερματολόγο γιατί η ακμή είναι ένα αρκετό και επίμονο δερματολογικό πρόβλημα. Στην περίπτωση της οζώδης κυστικής ακμής η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη και φυσικά πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία από τα σπυράκια. Και σε αυτήν τη περίπτωση η θεραπεία υποστηρίζεται συμπληρωματικά από peelings και καθαρισμό προσώπου.

Τι γίνεται με τα σπυράκια σε γυναίκες άνω των 25 ετών;

Σε ηλικίες άνω των 25 ετών εμφανίζεται μακροχρόνια ακμή με ήπιες κλινικές εκδηλώσεις. Η λεγόμενη ενήλικος ακμή έχει αυξηθεί σε ποσοστό τα τελευταία χρόνια. Ορμονικοί παράγοντες, stress, διατροφή, κάπνισμα παίζουν το ρόλο τους σε αυτό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε με τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και αντιοξειδωτικές βιταμινούχες κρέμες ανάλογα με την ηλικία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας