Και αν κάποτε νομίζαμε ότι σπυράκια είχαμε μέχρι τα 20 τώρα έχουν αλλάξει πολλά και είναι πια αρκετά συνηθισμένο να έχουμε ακμή ακόμη και μέχρι τα 40.

Δυστυχώς τα σπυράκια στο πρόσωπο είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά δερματολογικά προβλήματα γιατί είναι ορατά σε όλους και μας ρίχνουν την αυτοπεποίθηση με το που εμφανίζονται.

Tι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος με φαγέσωρες και σπυράκια, ειδικά στο πρόσωπο, τους ώμους, την πλάτη, το λαιμό, το στήθος και τους άνω βραχίονες.

Παρατηρώντας και αντιμετωπίζοντας τα σπυράκια

Η ακμή είναι η πιο κοινή από όλες τις δερματικές παθήσεις. Είναι μια κατάσταση που δημιουργεί αποφραγμένους πόρους. Τα σπυράκια επηρεάζουν  τους περισσότερους εφήβους και πολλούς ενήλικες. Παρουσιάζονται πιο συχνά στο πρόσωπο, αλλά εμφανίζονται επίσης στην πλάτη, το λαιμό, τους ώμους και το στήθος.

Τα σπυράκια είναι μια διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων. Συνήθως ξεκινούν όταν αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών (ειδικά σε εφήβους), γίνεται υπερδιέγερση αυτών των αδένων και έτσι παράγεται επιπλέον σμήγμα. Αυτή η περίσσεια υλικού μαζί με άλλους παράγοντες προκαλεί απόφραξη στον αδένα και αποτελεί τη βάση του κολλώδους υλικού που απαντάται συνήθως στα κλειστούς και ανοικτούς φαγέσωρες.

Αυτή η απόφραξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη βακτηριδίων. Αυτή είναι η βάση για τις ερυθρές, φλεγμονώδεις βλάβες που είναι συχνές σε σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Πώς αισθανόμαστε όταν έχουμε σπυράκια;

Σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει ή γνωρίζουμε  κάποιον που έχει βιώσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μερικά από τα κοινά συναισθήματα μεταξύ ατόμων με σπυράκια είναι: κοινωνική απόσυρση, μειωμένη αυτοπεποίθηση, αμηχανία, συναισθήματα κατάθλιψης, θυμός, εκνευρισμός.

Επιπλέον, επειδή η ακμή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές, αυτές οι συνέπειες μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι κανείς δεν χρειάζεται να υποφέρει από τα σπυράκια. Είναι μια εξαιρετικά θεραπεύσιμη κατάσταση που οι δερματολόγοι εκπαιδεύονται για να βοηθήσουν στη διαχείριση και τον έλεγχο.

Πόσα είδη σπυράκια ακμής υπάρχουν;

Οι βλάβες της ακμής διακρίνονται σε φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις

  • Στις μη φλεγμονώδεις βλάβες ανήκουν οι κλειστοί (λευκοί) φαγέσωρες και οι ανοικτοί (μαύροι φαγέσωρες)
  • Στις φλεγμονώδεις βλάβες ανήκουν οι βλατίδες, οι φλύκταινες και τα οζίδια.
Σπυράκια ακμής στο πρόσωπο

Γενικοί κανόνες για τα σπυράκια

Απαιτείται υπομονή από πλευράς του ασθενούς, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα της τοπικής αγωγής

Η τοπική αγωγή στο δερματολογικό ιατρείο Aboutskin δεν έγκειται μόνο σε χρήση κρεμών αλλά και στην εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων με αντιφλεγμονώδη peelings, φωτοθεραπεία και καθαρισμούς

Επίσης πρέπει να καθορίζουμε την προδιάθεση του ασθενούς για σχηματισμό ουλών. Οι ασθενείς με προδιάθεση για σχηματισμό ουλών χρήζουν έγκαιρης τοπικής και φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα καθώς και θεραπείες για τις ουλές.

Τι κάνουμε όταν έχουμε σπυράκια σε λιπαρό δέρμα;

Το ήπιο πλύσιμο βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι χρήσιμη και κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή.

Τι κάνουμε όταν έχουμε σπυράκια σε αποφραγμένους πόρους (ανοικτοί και κλειστοί φαγέσωρες);

Ο δερματολόγος μας θα μας χορηγήσει παράγοντες που προκαλούν ελεγχόμενη απολέπιση του δέρματος. Οι παράγοντες αυτοί χορηγούνται είτε μόνοι τους είτε σε συνδυασμό με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα. Όταν το δέρμα είναι σωστά προετοιμασμένο γίνεται καθαρισμός.

Τι κάνουμε όταν τα σπυράκια μας προέρχονται από πόρους που φλεγμαίνουν (βλατίδες,φλύκταινες);

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ταυτόχρονα φαγέσωρες, βλατίδες και φλύκταινες. Ο δερματολόγος μας θα μας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με καθαρισμό προσώπου και peelings και άλλες αντιφλεγμονώδεις αγωγές.

Τι κάνουμε όταν τα σπυράκια μας προέρχονται από οζώδη- κυστική ακμή;

Όπως και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται από δερματολόγο γιατί η ακμή είναι ένα αρκετό και επίμονο δερματολογικό πρόβλημα. Στην περίπτωση της οζώδης κυστικής ακμής η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη και φυσικά πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία από τα σπυράκια. Και σε αυτήν τη περίπτωση η θεραπεία υποστηρίζεται συμπληρωματικά από peelings και καθαρισμό προσώπου.

Τι γίνεται με τα σπυράκια σε γυναίκες άνω των 25 ετών;

Σε ηλικίες άνω των 25 ετών εμφανίζεται μακροχρόνια ακμή με ήπιες κλινικές εκδηλώσεις. Η λεγόμενη ενήλικος ακμή έχει αυξηθεί σε ποσοστό τα τελευταία χρόνια. Ορμονικοί παράγοντες, stress, διατροφή, κάπνισμα παίζουν το ρόλο τους σε αυτό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε με τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και αντιοξειδωτικές βιταμινούχες κρέμες ανάλογα με την ηλικία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας