Είναι εντελώς φυσιολογικό να συμβαίνει και αποτελεί μέρος του φυσιολογικού κύκλου ανάπτυξης της τρίχας να πέφτει το 10-15% σε κάθε δεδομένη στιγμή όπως επίσης να υπάρχει μία εποχιακη εντονότερη τριχόπτωση. Όταν όμως το φαιμόμενο διαρκεί πολύ ή είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των τριχών που πέφτουν οφείλουμε να διευρευνήσουμε την κατασταση της υγείας μας. Αναιμία;προβλήματα θυρεοειδούς; φάρμακα; καρδιακά νοσήματα; Η επίσκεψη στο δερματολόγο μας είναι απαραίτητη για περαιτέρω βοήθεια, διευρεύνηση και θεραπεία.

Οι τρίχες του τριχωτού της κεφαλής μας διαδραμάτιζαν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του ατόμου αφού αποτελούν έκφραση υγείας, ελκυστικότητας και νεότητας. Η αραίωσή τους για οποιοδήποτε λόγο και αν συμβαίνει προκαλεί συχνά αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ανασφάλειας.

Για να προσδιορίσουμε το είδος και τα αίτια της τριχόπτωσης βασιζόμαστε σε ένα λεπτομερές ιστορικό, στην κλινική εξέταση  και στη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων όπου θα δούμε μεταξύ άλλων τα επίπεδα του σιδήρου και της φερριτίνης τη θυρεοειδική λειτουργία (και τα αντιπυρηνικά αντισώματα), επίπεδα βιταμινών και άλλα.

Όπου κρίνεται απαραίτητο από τη δερματολόγο μας γίνεται και τριχοριζόγραμμα το οποίο μας δείχνει ακριβώς τα ποσοστά των τριχών που βρίσκονται στην αναγενή, στην καταγενή , στην τελογενή φάση, την πυκνότητα των αλλά και τις τρίχες που είναι δυστροφικές και με βάσει το οποίο μπορούμε να πιστοποιήσουμε το είδος της τριχόπτωσης.

Με βάσει τα παραπάνω αποτελέσματα ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή για την κατάλληλη θεραπεία, είτε φαρμακευτική (με ειδικές λοτιόν ή και βιταμίνες από το στόμα ή συνδυαστικά με άλλες μεθόδους, όπως η μεσοθεραπεία μαλλιών.