Σπίλοι

Είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος, οι οποίοι αποτελούνται από σπιλοκύτταρα, ένα είδος κυττάρων που προέρχεται από μελανινοκύτταρα.

Οι συγγενείς σπίλοι είναι παρόντες ήδη από τη γέννηση του ατόμου ή αναπτύσσονται κατά την βρεφική ηλικία. Το 1% περίπου των νεογέννητων εμφανίζει τουλάχιστον έναν μελανινοκυτταρικό σπίλο. Οι επίκτητοι σπίλοι αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Ελάχιστοι σπίλοι αναπτύσσονται μετά τη ηλικία των 35 ετών.

Οι σπίλοι που αναπτύσσονται ή αλλάζουν χαρακτήρα μετά την ηλικία των 35-40 ετών πρέπει να θεωρούνται ύποπτοι.

Καρκινικές Βλάβες

Ακτινική Υπερκεράτωση: Είναι υπερκερατωσικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Οφείλονται στην μακροχρόνια  αθροιστική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας στα κερατινοκύτταρα.

Η πιθανότητα εμφάνισης μετά τα 40 αυξάνεται με την ηλικία και εντοπίζονται σε άτομα με τύπο δέρματος Ι και ΙΙ. Προσβάλλονται συχνότερα το πρόσωπο, τα αυτιά, ο τράχηλος και οι άτριχες περιοχές της κεφαλής. Ανάλογα με την εντόπιση και μετά από κάποια χρόνια κάποιες μπορούν να εξελιχθούν  σε  ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Είναι ένα πρωτοπαθές κακοήθες νεόπλασμα του δέρματος που οφείλεται στην μετάλλαξη των κερατινοκυττάρων του δέρματος ή των βλεννογόνων.

Εντοπίζεται κυρίως στο κεφάλι, στον τράχηλο και στα χέρια των ηλικιωμένων ασθενών. Είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του δέρματος. Τα πρωτοπαθή ακανθοκυτταρικά καρκινώματα παρουσιάζονται σε ηλιοεκτεθειμένες περιοχές και οφείλονται στην μακροχρόνια βλαπτική επίδραση της ακτινοβολίας.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Είναι το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα του δέρματος και προκαλεί τοπική καταστροφή των ιστών. Αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.

Παρουσιάζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 και συχνότερα σε άτομα με τύπο δέρματος Ι και ΙΙ. Συσχετίζεται με τη διαλείπουσα έκθεση (διακοπές, ηλιακό έγκαυμα, παιδική ηλικία) του ασθενούς στον ήλιο και την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στα αυτιά, στον τράχηλο αλλά και στον κορμό.

Μελάνωμα

Πρόκειται για κακοήθες νεόπλασμα που προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, η συχνότητα του οποίου συνεχώς αυξάνεται. Συνήθως εντοπίζεται στο δέρμα. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πολλές φορές οδηγούν στην ίαση των βλαβών.

Είναι το συχνότερο κακοήθες νόσημα στις γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών και το δεύτερο συχνότερο μετά τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι:

  • Ανοιχτόχρωμο δέρμα
  • Άτυποι σπίλοι σε προστατευμένες και ακάλυπτες περιοχές του δέρματος
  • Ιστορικό μελανώματος
  • Οικογενειακό ιστορικό άτυπων σπίλων ή μελανώματος
  • Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος
  • Συγγενείς μελανινοκυτταρικοι σπίλοι

Πρώιμες εκδηλώσεις όπως αύξηση του μεγέθους ή αλλαγή του χρώματος ή του σχήματος ενός σπίλου καθώς και κνησμός, ευαισθησία και αιμορραγία πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στον δερματολόγο σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας