Επιστημονική Προσέγγιση για τον καθαρισμό προσώπου

Ο καθαρισμός προσώπου αποτελεί μία από τις πιο διαχρονικές και αδιαμφισβήτητα βασικές θεραπείες στον χώρο της αισθητικής. Ενώ πολλοί ειδικοί την θεωρούν ουσιαστική για κάθε ηλικία και τύπο δέρματος, υπάρχουν φωνές μέσα από την κοινότητα των δερματολόγων που εκφράζουν επιφυλάξεις.

Αναζητώντας την αλήθεια μέσα από αυτή την ποικιλία απόψεων, καταλήγουμε στην καρδιά μιας πιο ισορροπημένης προσέγγισης: ο καθαρισμός προσώπου είναι μια επιστημονικά εξελιγμένη θεραπεία που πρέπει να εφαρμόζεται με σύνεση και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Η Δρ. Βασιλική Καραμποΐκη υιοθετεί μια προσέγγιση που εντάσσει τον καθαρισμό προσώπου στο θεραπευτικό πλάνο, όταν και εφόσον αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην υγεία και την ευεξία του δέρματος.

Συνδυάζοντας την θεραπεία αυτή, με προσαρμοσμένη φαρμακευτική αγωγή και ειδικές παρεμβάσεις για την ακμή, προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη λύση που στηρίζει τους εφήβους σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, καθώς και ασθενείς σε προχωρημένη ηλικία, μέσω της εφαρμογής Peelings και εξειδικευμένων προϊόντων. Έτσι, στοχεύουμε στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που συνδέονται με την υπερέκκριση του σμήγματος και την φραγή των πόρων, επιδιώκοντας μια υγιή, λαμπερή επιδερμίδα.

Στο δερματολογικό ιατρείο Aboutskin, η προσωπική σας θεραπεία απογειώνεται με την έμπειρη και εκπαιδευμένη ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Δρ. Καραμποΐκη.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι ο καθαρισμός προσώπου;

Είναι η σημαντικότερη θεραπεία αισθητικής κατά την οποία αφαιρείται το περιττό σμήγμα και απομακρύνονται τα μαύρα στίγματα, αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και καθαρή.

Στο Aboutskin ο καθαρισμός του προσώπου είναι ομαδική υπόθεση και ο “απλός καθαρισμός” μετατρέπεται σε ιατρική πράξη, όπου κρίνεται απαραίτητο. Με μηχανική διάνοιξη με ειδικό εργαλείο ή την χρήση πολύ λεπτής βελόνας γίνεται διάνοιξη των βλαβών της ακμής καθώς και ιατρικά peelings την ίδια μέρα, επιβεβαιώνοντας ότι η σύνθεση της δερματολογίας και της αισθητικής μπορεί να επιφέρει νέες πρωτοποριακές τεχνικές με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι σημαίνει “βαθύς καθαρισμός”;

Δεν υπάρχει βαθύς ή ρηχός καθαρισμός. Η διαδικασία είναι να αφαιρεθεί μόνο η περίσσεια του σμήγματος απ’ το σωστό βάθος των σμηγματογόνων αδένων χωρίς να μείνουν υπολείμματα.

Πως γίνεται ο καθαρισμός προσώπου;

Η ομάδα μας με τη συνεργασία εταιριών με διεθνή αναγνώριση που πρωτοπορούν στην εξέλιξη της κοσμητολογίας με καινοτόμα πρωτόκολλα έχει δημιουργήσει ειδικούς καθαρισμούς για όλες τις επιδερμίδες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τα βασικά στάδια του καθαρισμού είναι:

  • Ντεμακιγιάζ
  • Peeling
  • Ατμός (όταν δεν αντενδείκνυται)
  • Εξαγωγή Σμήγματος
  • Επάλειψη Αντιβακτηριδιακής κρέμας
  • Υψίσυχνα (απολυμαίνουν το δέρμα και κλείνουν τους ανοιχτούς πόρους)
  • Εφαρμογή Μάσκας
  • Ενυδατική Κρέμα ή/και αντηλιακή

Πόσες φορές χρειάζεται να κάνω καθαρισμό και γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου;

Ο καθαρισμός προσώπου είναι μια περιποίηση που γίνεται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ανάλογα την εποχή χρησιμοποιούμε τα ενεργά συστατικά που θα δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να μειώσουν οι ασθενείς μας τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Δεν υπάρχει ένας τυποποιημένος αριθμός. Έχουμε ασθενείς που είναι ικανοποιημένοι με έναν καθαρισμό το χρόνο ή άλλους που για μια περίοδο χρειάζεται να κάνουν συνεχόμενα καθαρισμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς μας έχουν το δικό τους εξατομικευμένο πρόγραμμα που καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μπορεί μια χρονιά να χρειαστεί να κάνουν δυο καθαρισμούς και την επόμενη κανέναν.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν κάνω καθαρισμό;

Εξαρτάται:

Αν ήδη βρίσκεστε σε φαρμακευτική ή καλλυντική αγωγή θα σας δοθούν οδηγίες διακοπής ή ενίσχυσης κάποιων προϊόντων που ήδη χρησιμοποιείτε.

Αν θα κάνετε για πρώτη φορά καθαρισμό στο Aboutskin η δερματολόγος Καραμποΐκη Βασιλική μετά την λήψη του ιατρικού ιστορικού, θα εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει άμεσα ή μετά από μια προετοιμασία ανάλογη των αναγκών της επιδερμίδας σας.

Τι πρέπει να προσέξω μετά τον καθαρισμό

Οι γενικές οδηγίες είναι ότι για δυο ημέρες αποφεύγουμε το μακιγιάζ, την έντονη αθλητική δραστηριότητα και την έκθεση στον ήλιο.

Δίνονται ειδικές οδηγίες ανάλογα με τον τύπο δέρματος και το εξατομικευμένο πρόγραμμα που ακολουθεί ο κάθε ασθενής.

Φοβάμαι να κάνω καθαρισμό γιατί έχω ακούσει περιπτώσεις μολύνσεων.

Αρκετές φορές ασθενείς με ακμή έχουν αυτό τον φόβο, γιατί στο παρελθόν είχαν κάνει καθαρισμό και αμέσως μετά εμφανίσθηκε έξαρση της ακμής τους και εκείνοι νομίζουν ότι ήταν επιμόλυνση. Η ακμή δεν είναι ρύποι που πρέπει να αφαιρεθούν. Πρόκειται για πάθηση των σμηγματογόνων αδένων γι’ αυτό ο δερματολόγος έχει τη γνώση του πότε θα εντάξει έναν καθαρισμό στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις επιμόλυνσης όταν δεν τηρούνται οι κανόνες αποστείρωσης. Η αποστείρωση των εργαλείων γίνεται σε κλίβανο και κατά την διαδικασία του καθαρισμού ο ειδικός φορά πάντα γάντια, και χρησιμοποιεί χαρτομάντιλα ή απορροφητικό χαρτί που ανανεώνεται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Φοβάμαι ότι το δέρμα μου θα κοκκινήσει πολύ και ίσως μείνουν σημάδια.

Αν και ο καθαρισμός προσώπου είναι επεμβατική θεραπεία, δεν είναι “χειρουργική” ώστε να υπάρχει πιθανότητα να αφήσει σημάδια.

Η αφαίρεση είναι εύκολη και το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει μια υπεραιμία λόγω της πίεσης που ασκείται στο δέρμα, η οποία θα έχει εξαφανιστεί το αργότερο την επόμενη ημέρα.

Φυσικά εξαρτάται και από τον τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς. Ένα δέρμα χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία και χωρίς ακμή θα παρουσιάσει ελάχιστο ερεθισμό σε σχέση με ένα δέρμα που έχει ακμή και πιθανόν βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή.

Φοβάμαι ότι μετά τον καθαρισμό το δέρμα μου θα βγάλει περισσότερο σμήγμα η/και οι πόροι του δέρματος θα μεγαλώσουν.

Η ελαστικότητα των πόρων του δέρματος μειώνεται από την συχνή πίεση που κάνουμε εμείς στο δέρμα μας, με αποτέλεσμα οι πόροι να μεγαλώνουν πιο πολύ και να φαίνονται περισσότερο. Όταν κάποιος μη ειδικός πιέζει μισάνοιχτους πόρους, μια ποσότητα σμήγματος έρχεται προς τα πάνω και η υπόλοιπη πιέζεται προς τα κάτω μέσα στους πόρους, με αποτέλεσμα να φράζουν από τη μέση και κάτω. Όταν ο καθαρισμός γίνεται από τον ειδικό, το σμήγμα αδειάζει τελείως και οι πόροι σε μια ώρα έχουν κλείσει φυσιολογικά.

Το σμήγμα βοηθά στην λειτουργία του προστατευτικού φραγμού του δέρματος. Γι’ αυτό αφαιρούμε πάντα μόνο την περίσσεια του σμήγματος χωρίς να “στεγνώσουμε” την επιδερμίδα, ώστε να μην τεθεί σε λειτουργία η άμυνα του δέρματος και να παράξει νέο σμήγμα για να προστατευτεί.

Όσες φορές έχω κάνει καθαρισμό πονάω πολύ. Είναι επώδυνη διαδικασία και το αποφεύγω.

Έχετε σκεφτεί γιατί πονάτε; Γιατί δεν βγαίνει το σμήγμα εύκολα. Στο Aboutskin αρκετές φορές έχουμε αρνηθεί να γίνει ένας καθαρισμός όταν το δέρμα δεν είναι “έτοιμο”. Προτείνουμε ένα εξειδικευμένο προϊόν στο σπίτι για να “ανεβάσει” το σμήγμα πιο ψηλά ώστε να αφαιρεθεί εύκολα και γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την αίσθηση του πόνου και κάνουμε πιο αποτελεσματική τη θεραπεία.

Παρόλα αυτά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη διαδικασία. Είναι φυσικό η πίεση που ασκείται στο δέρμα να προκαλεί κάποια ενόχληση χωρίς να φτάνει σε υπερβολικό βαθμό. Φυσικά παίζει ρόλο η ευαισθησία του δέρματος και η διάθεση που έχουμε εκείνη την ημέρα.

Δεν μου αρέσει καθόλου η αίσθηση του ατμού και γι’ αυτό σταμάτησα να κάνω καθαρισμό.

Η χρήση του ατμού δεν είναι απαραίτητη και σε μερικές περιπτώσεις δεν επιτρέπεται.

Στον σύγχρονο καθαρισμό προσώπου η διάρκεια του ατμού δεν είναι μεγαλύτερη από 5 με 10 λεπτά.

Η εξέλιξη των σύγχρονων καλλυντικών με δραστικές ουσίες που απελευθερώνονται στο δέρμα χωρίς να το ερεθίζουν, μας βοηθούν να εφαρμόσουμε τον καθαρισμό χωρίς την χρήση ατμού, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, είτε για λόγους ευαισθησίας του δέρματος ή ψυχολογικούς.

Τέλος πολύ σημαντική είναι η επιλογή ενός καλού Vapeur (συσκευή ατμού) που βοηθά να παράγεται ο ατμός σε ιδανική απόσταση από το πρόσωπο ώστε να μην μας ενοχλεί.

Ωστόσο μετά την έναρξη της πανδημίας σταμάτησε η χρήση ατμού στον καθαρισμό!

Όσες φορές έχω κάνει καθαρισμό μετά από λίγο καιρό ξαναγεμίζω μαύρα στίγματα.

Αν συμβαίνει αυτό, ο λόγοι είναι απλοί:

  • Τα καλλυντικά τα οποία χρησιμοποιείτε δεν είναι τα κατάλληλα για σας με αποτέλεσμα οι πόροι του δέρματος να φράζουν πολύ εύκολα ή
  • Πιθανόν να μην είστε σχολαστικοί με τον απαραίτητο καθημερινό καθαρισμό του δέρματος για την απομάκρυνση των ρύπων που προκαλούν μαύρα στίγματα.

Αν πάλι δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη ώστε να ρυθμιστεί η σμηγματόρροια του δέρματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας