Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που επηρεάζει…

κυρίως τους εφήβους αλλά και τα ενήλικα άτομα και έχει μία πολυσύνθετη παθοφυσιολογία που περιλαμβάνει την ορμονοευαίσθητη παραγωγή σμήγματος, την ανώμαλη κερατινοποιηση και απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου, την υπερανάπτυξη σε αυτό το χωρίς οξυγόνο περιβάλλον του γνωστού βακτηριδίου p.acnes και την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού σε αυτό.

Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η φλεγμονώδης διεργασία έχει ξεκινήσει από πολύ πριν γίνουν ορατές οι βλάβες της ακμής. Από τότε δηλαδή που αρχίζει να σχηματίζεται ο φαγέσωρας (μαύρο ή άσπρο στίγμα) μέσα στο δέρμα.

Στη φάση αυτήν την πρώιμη έχει σημασία να παρέμβουμε εγκαίρως για να προλάβουμε τις αρνητικές συνέπειες της ακμής στο δέρμα (φλεγμονή, πόνος, σημάδια).

Γιατί πρέπει ο γιατρός να προσπαθήσει να εξηγήσει την παθογένεια της ακμής με απλά λόγια;

Γιατί έχει σημασία η οπτικοποίηση της νόσου για να κατανοήσει ο ασθενής ανεξάρτητα από την ηλικία του γιατί κάνει συγκεκριμένα βήματα στη θεραπεία του και πού αυτά αποσκοπούν.

Αν φανταστούμε λοιπόν το σμηγματογόνο αδένα σαν μία πηγή σμήγματος που μέσα από το σωληνάκι του τριχοσμηγματογόνου πόρου εισβάλλει σαν ποτάμι στο δέρμα και αντιλαμβανόμαστε πως η οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτήν την διαδρομή δημιουργεί πρόβλημα, είτε αυτό οφείλεται σε ορμονικό πρόβλημα που αυξάνει την παραγωγή σμήγματος είτε τα κερατινοκύτταρα που αποφράσσουν τον πόρο.

Σκοπός λοιπόν των θεραπειών είτε με τοπικές κρέμες και θεραπείες είτε με φάρμακα από το στόμα είναι να παρέμβουν σε έναν ή περισσότερους από τους μηχανισμούς της ακμής.

Κριτήριο της καταλληλότερης αγωγής είναι οι διεθνείς οδηγίες σε συνδυασμό με την εξέταση του γιατρού. Σωστή διάγνωση που αποκλείει άλλες καταστάσεις που μοιάζουν με ακμή (π.χ. ροδόχρου νόσος), η ηλικία και ο χαρακτήρας του ασθενούς, η ανάλυση και η εξήγηση επιβαρυντικών παραγόντων όπως η διατροφή με πολλούς απλούς υδατάνθρακες και η υψηλή κατανάλωση γάλακτος, η χρήση λάθος δερμοκαλλυντικών και make up.

Παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε επίσης υπόψιν είναι η μη κατάχρηση αντιβιοτικών και ορμονικών θεραπειών, η αξιοποίηση όλων των μέσων που δίνει η επιστήμη με προτεραιότητα τις λίγο προ επεμβατικές και τοξικές για τον οργανισμό θεραπείες.

Οι γονείς των παιδιών με ακμή έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούν πως η έγκαιρη δερματολογική παρέμβαση προλαμβάνει την εξέλιξη της νόσου, τον σχηματισμό ουλών και γενικά το έντονο ψυχολογικό stress που η ακμή προκαλεί.

Στο ιατρείο κάθε ασθενής με ακμή αντιμετωπίζεται με ευαισθησία και σοβαρότητα.

Λεπτομερές ιστορικό, κλινική εξέταση, εξετάσεις αίματος γίνονται όταν αυτές χρειάζονται. Οδηγίες διατροφής και συνηθειών μαζί με λεπτομερείς οδηγίες καθαρισμού, περιποίησης και σωστής χρήσης ειδικού make up και αντιηλιακού που να μην προκαλεί ακμή (non comedogenic).

Αναλυτικό πρόγραμμα συνδυασμού τοπικών και συστηματικών θεραπειών, ειδικά πρωτόκολλα peelings, lasers και ειδικοί καθαρισμοί προσώπου επιτυγχάνουν ένα εξαιρετικό από ιατρικής και αισθητικής άποψης αποτέλεσμα.

 

Στις υπηρεσίες που προσφέρουμε περιλαμβάνονται:

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας