Μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε…

αποκτούμε εμπειρίες και γνώση της ζωής. Χάνουμε όμως σιγά σιγά και στοιχεία της νεότητας που θεωρούσαμε δεδομένα όπως τα γεμάτα και ροδαλά μάγουλα και το σφιχτό δέρμα.

Βέβαια, η γονιδιακή σύσταση και ο τρόπος ζωής και πνευματικής ενασχόλησης τροποποιούν το ρυθμό εξέλιξης ‘’μεγαλώματός’’ μας.

Με τη σοφία που αποκτούμε καλούμαστε να κάνουμε και σοφές επιλογές στα θέματα αντιγήρανσης. Στο θέμα λοιπόν των ενέσιμων εμφυτευμάτων οι διεθνείς οργανισμοί υποδεικνύουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα, ποιότητα και επιστημονική εμπειρία στην επιλογή και διενέργειά τους. Τα εμφυτεύματα (fillers) βοηθούν να αναπληρωθεί ο όγκος που χάνεται από το δέρμα και να μειωθεί το βάθος των ρυτίδων.

Στο About Skin επιλέγουμε μόνο εμφυτεύματα υαλουρονικού μη ζωικής προέλευσης εγκεκριμένων εταιρειών με άριστο profile ασφάλειας.

Τι είναι το Υαλουρονικό οξύ

To υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται φυσιολογικά μέσα στον οργανισμό μας. Αυτός ο πολυσακχαρίτης είναι μια γυκοζαμινογλυκάνη (GAG) που υπάρχει αυτούσια στη φύση και είναι αυτό το συστατικό που μας προσφέρει ενυδάτωση, σφριγηλότητα και δίνει στην επιδερμίδα μας υγιή όψη. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δίνει τη δυνατότητα στο δερματολόγο να επαναφέρει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου μας ανώδυνα, άμεσα και με μεγάλη ασφάλεια και αποτελεί δομικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχει με τη μορφή γέλης (gel) και είναι χωρίς χρώμα, άοσμο και διατίθεται σε διαφορετικές πυκνότητες ανάλογα με το βάθος της ρυτίδας που θέλουμε να γεμίσουμε και ανάλογα του τύπου της επιδερμίδας.

Το ελεύθερο υαλουρονικό οξύ το χρησιμοποιούμε στη μεσοθεραπεία, ρυθμίζει την ενυδάτωση του προσώπου και προσφέρει ταυτόχρονα και αντιοξειδωτική προστασία συμβάλλοντας στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης της επιδερμίδας.

Το υγρό εμφύτευμα (filler) υαλουρονικού οξέος δεν προέρχεται από κάποιο ζώο αλλά είναι κατασκευασμένο σε εργαστήριο γενετικής μηχανικής και διαφέρει ελάχιστα από αυτό του ανθρώπινου σώματος. Αν ήταν ίδιο με του οργανισμού μας δεν θα είχαμε λόγο να το χρησιμοποιήσουμε γιατί το υαλουρονικό που υπάρχει στον οργανισμό μας αποσυντίθενται εντός 48 ωρών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μια επιτυχημένη θεραπεία με υαλουρονικό προϋποθέτει ότι χρησιμοποιούμε ασφαλή και εγκεκριμένα υλικά τα πιο κατάλληλα για την περίπτωση.

Πως δρα το υαλουρονικό οξύ όταν ενίεται στο δέρμα μας;

Ο μηχανισμός δράσης του υαλουρονικού οξέος είναι στην ουσία αυτό που μας δίνει όγκο και γεμίζει τις ρυτίδες. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο μόριο με αποτέλεσμα όταν βρεθεί μέσα στο δέρμα μας να απορροφά νερό και να διογκώνεται. Έτσι εξηγείται γιατί το γέμισμα των ρυτίδων με υαλουρονικό οξύ έχει άμεσο αποτέλεσμα και κάνει την περιοχή που το εφαρμόζουμε να φαίνεται πιο φρέσκια και ενυδατωμένη.

 

Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής του υαλουρονικού οξέος;

Το υαλουρονικό οξύ διατίθεται με τη μορφή άχρωμης και άοσμης γέλης και η έγχυσή του γίνεται με τη βοήθεια πολύ λεπτής βελόνας. Ανάλογα με τη ρυτίδα που θέλουμε να γεμίσουμε χρησιμοποιούμε και το αντίστοιχο υλικό. Στις πιο παχιές ρυτίδες χρειαζόμαστε πιο παχύρευστο υλικό ενώ στις πιο επιφανειακές βάζουμε πιο λεπτόρευστο. Πολλές φορές χρειάζεται ο συνδυασμός και των δυο υλικών. Έτσι λοιπόν με βάση τον τύπο της επιδερμίδας και το είδος της ρυτίδας που θέλουμε να βελτιώσουμε ο γιατρός επιλέγει τα κατάλληλα υλικά για εμάς.

Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι στις εφαρμογές μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

 • Το τελείως φυσικό (αδιασταύρωτο) υαλουρονικό οξύ της μεσοθεραπείας που έχει ένδειξη στην ενυδάτωση και αναζωογόνηση του δέρματος.
 • Το ελαφρώς τροποποιημένο (διασταυρωμένο – cross linking) HA υαλουρονικό οξύ που δεν διαλύεται εύκολα στο νερό, διατηρεί την βιοσυμβατότητα και τις βιολογικές ιδιότητες της φυσικής ουσίας αλλά παραμένει περισσότερο στο δέρμα, έχει υφή gel και γεμίζει ρυτίδες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις των εμφυτευμάτων του ΗΑ;

 • Ρινοπαρειακές αύλακες
 • Ρυτίδες προσώπου – περιστοματικές (κάθετες ρυτίδες ή ρυτίδες των καπνιστών, γωνίες των χειλιών, περιοφθαλμικές, μεσόφρυο, μέτωπο)
 • Χείλη
 • Διόρθωση όγκου ζυγωματικών
 • Αναζωογόνηση χεριών

Ποιες είναι οι αντενδείξεις;

 • Εγκυμοσύνη, γαλουχία
 • Περιοχές με φλεγμονή ή λοίμωξη του δέρματος
 • Όταν έχει προηγηθεί στην ίδια θέση παλαιότερα ή εμφύτευση ενός μη απορροφούμενου προϊόντος.
 • Σε άτομα με σοβαρές αλλεργίες ή σοβαρά αυτοάνοσα προβλήματα
 • Σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς

Είναι ασφαλές το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο που έχει κατασκευαστεί να είναι σχεδόν ίδιο με το υαλουρονικό που έχουμε στον οργανισμό μας. Το γεγονός αυτό του προσδίδει εξαιρετική ασφάλεια αρκεί να χρησιμοποιείται από εξειδικευμένο δερματολόγο με άρτια γνώση της ανατομίας του προσώπου. Είναι λοιπόν ένα αδρανές μόριο που δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, φλεγμονές ή κακοήθειες. Το μόνο που μπορεί να προκληθεί είναι κάποιες ήπιες εκχυμώσεις (μελανιές) που υποχωρούν σε διάστημα λίγο ημερών.

Είναι ακριβό το υαλουρονικό οξύ;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το υαλουρονικό οξύ είναι ένα προϊόν κατασκευασμένο σε εργαστήριο ώστε να προσομοιάζει γενετικά το ανθρώπινο υαλουρονικό. Η διαδικασία παραγωγής του, η ασφάλεια και πιστοποίηση που παρέχεται από τις εταιρείες παραγωγής είναι ανάλογη της τιμής του. Δεν είναι φθηνό υλικό αλλά το αποτέλεσμα, η διάρκεια και η ασφάλεια του προϊόντος είναι ανάλογη της τιμής του που στα χέρια εξειδικευμένου και έμπειρου γιατρού μας «αποζημιώνει» με το παραπάνω.

Πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα ΗΑ;

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως (Hyalouronic Acid) δεν είναι μόνιμα. Το υλικό θα αποδομηθεί σταδιακά και θα απορροφηθεί από το σώμα. Τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια από 8 μήνες έως 2 χρόνια.

Κατά τη γνώμη μας οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διάρκεια του αποτελέσματος είναι οι εξής:

 • Η ηλικία & ο τύπος επιδερμίδας
 • Το βάθος της έκχυσης
 • Η προετοιμασία των ιστών του δέρματος με θεραπείες που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου όπως τα laser και τα peelings
 • Η κινητικότητα του ανατομικού σημείου εμφύτευσης
 • Η ποιότητα και η σωστή επιλογή του υλικού
 • Η σωστή και μη τραυματική τεχνική εμφύτευσης. Χρειάζεται να δώσει χρόνο ο γιατρός κατά την εμφύτευση, γιατί οι βίαιες κινήσεις τραυματίζουν τον ιστό και οι κυτοκίνες που παράγονται συμβάλλουν στην γρηγορότερη αποδόμηση του υλικού
 • Η συντήρηση του αποτελέσματος με άλλες θεραπείες προτού αποδομηθεί πλήρως το υλικό

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Γενικά το υαλουρονικό οξύ θεωρείται σήμερα το πιο ασφαλές βιοδιασπώμενο προϊόν  με πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες μικρότερες του 0,6% που συνιστάται σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Γι’ αυτό και δεν προτείνεται η διενέργεια δοκιμαστικής έγχυσης (skin testing).

Γενικά η βασική προειδοποίηση για τα εμφυτεύματα (fillers) της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας πρόκειται για ιατρική πράξη (medical procedure) και πρέπει να διενεργείται μόνο σε ιατρικό χώρο από ειδικό γιατρό.

 • Oι πιο συχνές είναι αυτές που σχετίζονται με την έγχυση (injection related): ευρύθημα, οίδημα, αιμορραγία, εκχύμωση, διαταραχές μελάγχρωσης και ευαισθησία στη θέση εμφύτευσης. Υποχωρούν σε 1 ή 2 μέρες.
 • Οι σχετιζόμενες με την ουσία (substance related) είναι σπάνιες. Θεωρούνται αντιδράσεις υπερευαισθησίας και συνίστανται σε οίδημα και διήθηση στην θέση εμφύτευσης.

Tι πρέπει να συζητήσω με τον δερματολόγο μου κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής θεραπείας (consultation);

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης ρωτήστε τον δερματολόγο σας όλες τις απορίες σας για τη διάρκεια των αποτελεσμάτων, την έγκριση των υλικών, τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ζητήστε φωτογραφίες από προηγούμενες θεραπείες, μάθετε για το κόστος.

Ο δερματολόγος θα πρέπει να σας εξετάσει για να δει αν το εμφύτευμα είναι η καταλληλότερη κοσμητική διαδικασία για το πρόβλημα που σας απασχολεί ή όχι. Θα πρέπει να δώσετε αναλυτικά όλο το ιατρικό σας ιστορικό και όλα τα φάρμακα ή παραφάρμακα (βιταμίνες, αντιπηκτικά, ασπιρίνη, βιταμίνη Ε ή βότανα) που παίρνετε. Μην ξεχάσετε ή αποκρύψετε προηγούμενες θεραπείες (κυρίως εγχύσεις μη απορροφήσιμων υλικών).

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας