Μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε…

αποκτούμε εμπειρίες και γνώση της ζωής. Χάνουμε όμως σιγά σιγά και στοιχεία της νεότητας που θεωρούσαμε δεδομένα όπως τα γεμάτα και ροδαλά μάγουλα και το σφιχτό δέρμα.

Βέβαια, η γονιδιακή σύσταση και ο τρόπος ζωής και πνευματικής ενασχόλησης τροποποιούν το ρυθμό εξέλιξης ‘’μεγαλώματός’’ μας.

Με τη σοφία που αποκτούμε καλούμαστε να κάνουμε και σοφές επιλογές στα θέματα αντιγήρανσης. Στο θέμα λοιπόν των ενέσιμων εμφυτευμάτων οι διεθνείς οργανισμοί υποδεικνύουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα, ποιότητα και επιστημονική εμπειρία στην επιλογή και διενέργειά τους. Τα εμφυτεύματα (fillers) βοηθούν να αναπληρωθεί ο όγκος που χάνεται από το δέρμα και να μειωθεί το βάθος των ρυτίδων.

Στο About Skin επιλέγουμε μόνο εμφυτεύματα υαλουρονικού μη ζωικής προέλευσης εγκεκριμένων εταιρειών με άριστο profile ασφάλειας.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζει ένας ασθενής που θα απευθυνθεί στο δερματολόγο του για να κάνει εμφύτευμα υαλουρονικού οξέως ή αλλιώς γέμισμα των ρυτίδων του;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ουσία που βρίσκουμε στα θηλαστικά. Πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «ύαλος=γυαλί» λόγω της εμφάνισής του που μοιάζει με γυαλί.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που είναι χημικά και βιολογικά ταυτόσημος σε όλους τους ιστούς όλων των ειδών. Υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις στον συνδετικό ιστό, στο υγρό που περιβάλλει τον οφθαλμό, στους αρθρικούς χόνδρους, το αρθρικό υγρό και στο δέρμα. Είναι αυτό που γεμίζει το χώρο μεταξύ των κολλαγόνων και ελαστικών ινών που κατακρατεί μεγάλες ποσότητες νερού (1000 φορές το βάρος του), που μεταφέρει θρεπτικές ουσίες από την κυκλοφορία του αίματος στα ζωικά κύτταρα του δέρματος και που προστατεύει από τις κακώσεις.

Το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ), στη φυσική του μορφή αποδομείται (φεύγει) γρήγορα στον συνδετικό ιστό (σε 1-2 ημέρες). Το ενδογενές υαλουρονικό οξύ που παράγει ο οργανισμός μας συνεχώς ανανεώνεται. Επομένως, στην πρωταρχική του μορφή το υαλουρονικό οξύ δεν έχει επαρκή απόσταση στην αποδόμηση, ώστε να αυξηθεί για την αύξηση των μαλακών μορίων.

Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι στις εφαρμογές μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

 • Το τελείως φυσικό (αδιασταύρωτο) υαλουρονικό οξύ της μεσοθεραπείας που έχει ένδειξη στην ενυδάτωση και αναζωογόνηση του δέρματος.
 • Το ελαφρώς τροποποιημένο (διασταυρωμένο – cross linking) HA υαλουρονικό οξύ που δεν διαλύεται εύκολα στο νερό, διατηρεί την βιοσυμβατότητα και τις βιολογικές ιδιότητες της φυσικής ουσίας αλλά παραμένει περισσότερο στο δέρμα, έχει υφή gel και γεμίζει ρυτίδες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις των εμφυτευμάτων του ΗΑ;

 • Ρινοπαρειακές αύλακες
 • Ρυτίδες προσώπου – περιστοματικές (κάθετες ρυτίδες ή ρυτίδες των καπνιστών, γωνίες των χειλιών, περιοφθαλμικές, μεσόφρυο, μέτωπο)
 • Χείλη
 • Διόρθωση όγκου ζυγωματικών
 • Αναζωογόνηση χεριών

Ποιες είναι οι αντενδείξεις;

 • Εγκυμοσύνη, γαλουχία
 • Περιοχές με φλεγμονή ή λοίμωξη του δέρματος
 • Όταν έχει προηγηθεί στην ίδια θέση παλαιότερα ή εμφύτευση ενός μη απορροφούμενου προϊόντος.
 • Σε άτομα με σοβαρές αλλεργίες ή σοβαρά αυτοάνοσα προβλήματα
 • Σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς

Πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα ΗΑ;

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως (Hyalouronic Acid) δεν είναι μόνιμα. Το υλικό θα αποδομηθεί σταδιακά και θα απορροφηθεί από το σώμα. Κατά μέσο όρο διαρκεί από 4 έως 12 μήνες.

Κατά τη γνώμη μας οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διάρκεια του αποτελέσματος είναι οι εξής:

 • Η προετοιμασία των ιστών του δέρματος με θεραπείες που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου όπως τα laser και τα peelings.
 • Η κινητικότητα του ανατομικού σημείου εμφύτευσης
 • Η ποιότητα και η σωστή επιλογή του υλικού
 • Η σωστή και μη τραυματική τεχνική εμφύτευσης. Χρειάζεται να δώσει χρόνο ο γιατρός κατά την εμφύτευση, γιατί οι βίαιες κινήσεις τραυματίζουν τον ιστό και οι κυτοκίνες που παράγονται συμβάλλουν στην γρηγορότερη αποδόμηση του υλικού.
 • Η συντήρηση του αποτελέσματος με άλλες θεραπείες προτού αποδομηθεί πλήρως το υλικό.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Γενικά το υαλουρονικό οξύ θεωρείται σήμερα το πιο ασφαλές βιοδιασπώμενο προϊόν  με πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες μικρότερες του 0,6% που συνιστάται σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Γι’ αυτό και δεν προτείνεται η διενέργεια δοκιμαστικής έγχυσης (skin testing).

Γενικά η βασική προειδοποίηση για τα εμφυτεύματα (fillers) της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας πρόκειται για ιατρική πράξη (medical procedure) και πρέπει να διενεργείται μόνο σε ιατρικό χώρο από ειδικό γιατρό.

 • Oι πιο συχνές είναι αυτές που σχετίζονται με την έγχυση (injection related): ευρύθημα, οίδημα, αιμορραγία, εκχύμωση, διαταραχές μελάγχρωσης και ευαισθησία στη θέση εμφύτευσης. Υποχωρούν σε 1 ή 2 μέρες.
 • Οι σχετιζόμενες με την ουσία (substance related) είναι σπάνιες. Θεωρούνται αντιδράσεις υπερευαισθησίας και συνίστανται σε οίδημα και διήθηση στην θέση εμφύτευσης.

Tι πρέπει να συζητήσω με τον δερματολόγο μου κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής θεραπείας (consultation);

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης ρωτήστε τον δερματολόγο σας όλες τις απορίες σας για τη διάρκεια των αποτελεσμάτων, την έγκριση των υλικών, τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ζητήστε φωτογραφίες από προηγούμενες θεραπείες, μάθετε για το κόστος.

Ο δερματολόγος θα πρέπει να σας εξετάσει για να δει αν το εμφύτευμα είναι η καταλληλότερη κοσμητική διαδικασία για το πρόβλημα που σας απασχολεί ή όχι. Θα πρέπει να δώσετε αναλυτικά όλο το ιατρικό σας ιστορικό και όλα τα φάρμακα ή παραφάρμακα (βιταμίνες, αντιπηκτικά, ασπιρίνη, βιταμίνη Ε ή βότανα) που παίρνετε. Μην ξεχάσετε ή αποκρύψετε προηγούμενες θεραπείες (κυρίως εγχύσεις μη απορροφήσιμων υλικών).

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας