Οι όροι δερματίτιδα/έκζεμα θεωρούνται πλέον ταυτόσημοι…

Η δερματίτιδα/έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος και είναι το συχνότερο δερματολογικό πρόβλημα. Αναφέρεται σε μια κατάσταση του δέρματος που έχει πολλές διαφορετικές αιτίες και  ταξινομείται σε δύο κύριες κατηγορίες: το εξωγενές και το ενδογενές έκζεμα.

Το εξωγενές έκζεμα ενεργοποιείται και το ενδογενές προέρχεται από εσωτερικές διεργασίες ή και κληρονομική προδιάθεση.

Τα αίτια της δερματίτιδας ποικίλουν, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται έντονη κοκκινίλα που συνοδεύεται με φαγούρα, έχει υφέσεις και εξάρσεις και μπορεί να εμφανισθεί σε διάφορα μέρη του σώματος. Πολλές φορές εμφανίζονται εξανθήματα και φουσκάλες που ξεφλουδίζουν ή έχουν κρούστα στην επιφάνεια τους.

Υπάρχουν διάφορα είδη δερματίτιδας/εκζέματος:

Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως ατοπικό έκζεμα είναι μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή. Είναι ενδογενές έκζεμα με πολλούς εκλυτικούς παράγοντες, συχνά συνυπάρχει με αλλεργικό άσθμα ή ρινοεπιπεφυκίτιδα.

Σμηγματορροική δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια η οποία δημιουργεί υπόλευκες πλάκες σε λιπαρές περιοχές, όπως στο τριχωτό της κεφαλής ή στο εσωτερικό του αυτιού. Σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται με ή χωρίς ερυθρότητα δέρματος. Είναι ενδογενές έκζεμα με εξάρσεις και υφέσεις.

Ερεθιστική Δερματίτιδα

Η ερεθιστική δερματίτιδα είναι συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλείται από την επαφή πολλών εξωγενών παραγόντων στο δέρμα (π.χ. αέρας, ξηρασία, υγρασία, ψύχος)

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται λόγω επαφής του δέρματος με παράγοντες διαφόρων ειδών που δημιουργούν τοπικές αλλεργικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Νομισματοειδές έκζεμα

Εμφανίζεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οπότε θεωρείται συχνά ότι αποτελεί συνέχεια του ατοπικού εκζέματος της παιδικής ηλικίας. Οι εκζεματικές αλλοιώσεις είναι ερυθρές, στρογγυλές και σαφώς περιγεγραμμένες. Εντοπίζονται στον κορμό ή στα κάτω άκρα και είναι πιο επίμονες από αυτές του ατοπικού εκζέματος. Αντιμετωπίζεται με το ίδιο τρόπο, δηλαδή με καλή ενυδάτωση και κορτικοειδή.

Η δερματίτιδα και το έκζεμα αποτελούν δύο από τα πιο διαδεδομένα δερματολογικά προβλήματα, προκαλώντας σημαντική δυσφορία και επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Η σωστή διάγνωση και η εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών, καθώς και η προσεκτική φροντίδα της επιδερμίδας, μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση και να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες, την πρόληψη και τις θεραπείες για τη δερματίτιδα και το έκζεμα, επικοινωνήστε μαζί μας.

Κλείστε ραντεβού στο Aboutskin, Σκουφά 21, Κολωνάκι. Τηλ. 2103390235.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας