Δέρμα χωρίς ακμή και πότε χρειάζεται να κλείσω ραντεβού με δερματολόγο;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτή είναι τόσο πολλοί όσο και η συχνότητά της. Ένας γνωστός μύθος είναι ότι θα περάσει μόνη της με τον καιρό, κάτι που δεν ισχύει.

Όταν ο οργανισμός παράγει πολύ σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα “κολλάνε” μέσα στον πόρο και αντί να ανέβουν στην επιφάνεια εγκλωβίζονται μέσα σε αυτόν. Έτσι δημιουργούνται τα μαύρα και τα άσπρα στίγματα.

Πολλές φορές τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας (p.acnes bacteria) επίσης μπαίνουν μέσα στον πόρο και είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα και να δημιουργηθεί φλεγμονή. Ο πόρος κοκκινίζει και πρήζεται και αν η φλεγμονή προχωρήσει βαθιά στο δέρμα δημιουργούνται οζίδια και κύστεις.

Η ακριβής αιτία της ακμής είναι άγνωστη, οι γιατροί πιστεύουν ότι προκύπτει από διάφορους σχετικούς παράγοντες. Οι περισσότεροι που έχουν ακμή είναι έφηβοι, αν και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ενηλίκων με ακμή.

Πολλοί πιστεύουν ότι κάποιος έχει ακμή όταν έχει σπυράκια. Η αλήθεια είναι ότι η ακμή ξεκινά όταν ο πόρος του δέρματος φράζει. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της από την προεφηβική και εφηβική ηλικία, η επιμελής περιποίηση του δέρματος, η συνεργασία του γονέα με το δερματολόγο θα βοηθήσει τον έφηβο να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά το πρόβλημα της ακμής.

Γενικά πρέπει να περάσει το μήνυμα στους γονείς ότι η θεραπεία της ακμής πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα για να προλάβουμε τις ουλές. Η θεραπεία των ουλών  είναι πολύ πιο δύσκολη παρόλα τα ποικίλα μέσα που έχουμε. Οι μέθοδοι εξατομικεύονται ανάλογα με το είδος των ουλών και τον τύπο του δέρματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας