Η ζάχαρη επιταχύνει την διαδικασίας της γήρανσης.
Δυστυχώς όλες οι ωραίες απολαύσεις στη ζωή έχουν δύο όψεις. Για τους λάτρεις των γλυκών εδεσμάτων (που σίγουρα είμαστε οι περισσότεροι) η κατανάλωση σε καθημερινή βάση γλυκών σνακ αποτελεί μέρος της γλυκιάς καθημερινότητάς μας. Ενδεχόμενως να γνωρίζουμε ότι εκτός από τα έξτρα κιλά που μας προσδίδουν, επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα σταματήσουμε αμέσως. Ίσως όμως να μας βοηθήσουν (τουλάχιστον εμάς τους γλυκατζήδες) να τα καταναλώνουμε με μέτρο.
Ας μάθουμε λοιπόν πως ακριβώς συμμετέχει η ζάχαρη σε αυτή τη διαδικασία.
Όταν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος (εκτός από την προσωρινή ευφορία), πάει και προσκολλάται στις πρωτεΐνες. Εκεί αρχίζει και σχηματίζει μόρια τα οποία είναι γνωστά ως τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίωσης. Αυτά τα τελικά προϊόντα είναι που κάνουν όλη τη ζημιά γιατί καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη που είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνες πρωτεΐνες για τη διατήρηση της νεότητας.
Υποβαθμίζονται έτσι οι ιστοί στήριξης, το δέρμα χάνει σταδιακά τη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και τη σωστή του υγρασία, ενώ λεπτές γραμμές και ρυτίδες εμφανίζονται στην επιφάνειά του. Έτσι λοιπόν το δέρμα μας χάνει την άμυνά του απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αποτέλεσμα αυτού, να βλέπουμε πρόωρα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα μας.
Διαβάστε επίσης: Αντιγήρανση στα 40 & Νέα επιστημονικά δεδομένα για την αντιγήρανση (2020)
Η αντιγήρανση αποτελεί βασικό τομέα της αισθητικής δερματολογίας