Χρήση βιταμινών μετά τα 40 έτη.
Οι βιταμίνες είναι τάξη οργανικών χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού, ο οποίος δεν είναι σε θέση να τις συνθέσει. Ανευρίσκονται στην τροφή των (ετερότροφων) οργανισμών, δρουν ακόμη και όταν ανευρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες, ενώ δεν έχουν θερμιδική αξία. Η δράση τους έγκειται στην ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό.
Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών συγκροτούν τα όπλα μας ενάντια στις φθορές που προκαλεί στον οργανισμό ο χρόνος
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης των βιταμινών;
Αναμφισβήτητα είναι μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής που οφείλουμε να έχουμε ώστε να διατηρήσουμε την υγεία και την ομορφιά μας
Όμως τι γίνεται μετά τα 40;
Οι υποχρεώσεις, ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και το γεγονός ότι δεν λειτουργεί το σώμα μας όπως στην ηλικία των 20 μας προβληματίζει ότι κάτι παραπάνω χρειαζόμαστε για να τον ενισχύσουμε. Επιπλέον μετά τα 40 παρατηρούμε:
- Απώλεια μυϊκού ιστού και αύξηση του βάρους
- Απώλεια οστικής μάζας
- Προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα
- Διάφορες ορμονικές αλλαγές
- Μεγαλώνει ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων
Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά που πρέπει να εφοδιαζόμαστε;
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.
Δυστυχώς η απορρόφησή της από τον οργανισμό μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, γι’ αυτό κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να παίρνουν συμπληρώματα που την περιέχουν.
Οι εξετάσεις αίματος καθορίζουν μόνο την έλλειψη μίας βιταμίνης
Βιταμίνη D
H βιταμίνη D υπάρχει στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά και στα δημητριακά, αλλά η απορρόφησή της είναι χαμηλή.
Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης D είναι ο ήλιος, όμως χρειάζεται προσοχή στις ώρες και στη διάρκεια της έκθεσης.
H έλλειψή της έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές παθήσεις
Aσβέστιο
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και την πρόληψη των καταγμάτων στους άνδρες και τις γυναίκες άνω των 50
Παίζει ρόλο και σε άλλες βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η σύσπαση των μυών και των νεύρων και η λειτουργία της καρδιάς.
Ειδικά οι γυναίκες, λόγω οστεοπόρωσης και εμμηνόπαυσης, πρέπει να παίρνουν ασβέστιο από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, οι σαρδέλες, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και το σπανάκι.
Συνένζυμο Q10
- Το συνένζυμο Q10 είναι μια ένωση που παράγεται από το σώμα και αποθηκεύεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας και προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη και τα βακτήρια ή τους ιούς που προκαλούν ασθένειες.
- Το συνένζυμο Q10 μειώνεται καθώς μεγαλώνoυμε.
- Η πρόσληψή του είτε μέσω της διατροφής μας είτε μέσω συμπληρωμάτων βοηθάει εξαιρετικά στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας
- Μπορεί να μας βοηθήσει στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας
- Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου
Διαβάστε επίσης: Οι 4 καλύτερες βιταμίνες για το δέρμα μας