Αναμφισβήτητα είναι μία από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι η πιο γλυκιά προσμονή για να κρατήσετε την πιο ωραία αγκαλιά του κόσμου.
Έχετε ήδη λοιπόν χιλιάδες λόγους να νιώθετε ευτυχισμένη παρόλο που τα ερωτήματα σχετικά με όλες αυτές τις συναρπαστικές αλλαγές που θα υποστεί το σώμα σας σε αυτό το ταξίδι 40 εβδομάδων, είναι πάρα πολλά. Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση νέων εξογκωμάτων και κηλίδων στο δέρμα σας ή μπορεί επίσης να αλλάξουν προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις. Δείτε παρακάτω αναλυτικά από τις πιο συνήθεις αλλαγές στην επιδερμίδα των εγκύων και βιώστε την πιο συναρπαστική περίοδο της ζωής με δύναμη και αισιοδοξία ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι απολύτως φυσικά.
Ακμή
Ορισμένες γυναίκες νιώθουν ότι η ακμή τους βελτιώνεται πραγματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν όμως ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία γυναικών που ήταν επιρρεπείς σε ξεσπάσματα πριν από τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο πριν από την εγκυμοσύνη, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ακμή σας θα επιδεινωθεί καθώς οι ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη κάνουν τους σμηγματογόνους αδένες σας να εκκρίνουν περισσότερη λιπαρότητα. Πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ακμή δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες περιποίησης που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτά τα ξεσπάσματα.
Τι προτείνει η δερματολόγος μας Καραμποΐκη Βασιλική: Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά χωρίς σαπούνι, όπως το Cetaphil Cleanser, ή το Eubos liquid bleu ή το Bioderma Sensibio gel moussant δύο φορές την ημέρα και αντισταθείτε στην επιθυμία να τρίβετε ή να χρησιμοποιείτε συχνά πιο έντονα καθαριστικά προϊόντα. Αυτά απλώς θα ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε μη φαγεσωρογόνες ενυδατικές κρέμες προσώπου. Εάν η φλεγμονώδης ακμή σας επιμένει, ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μέλασμα
Σχεδόν το 70% των εγκύων βιώνουν τη «μάσκα της εγκυμοσύνης», ή το μέλασμα, το οποίο εμφανίζεται ως καφέ μελάγχρωση στο μέτωπο, τα μάγουλα και το άνω χείλος. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και ορμόνης διέγερσης μελανοκυττάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεργάζονται για να παράγουν αυτήν την αυξημένη χρωστική ουσία ως απόκριση στην έκθεση στον ήλιο. Το μέλασμα συχνά υποχωρεί μετά τον τοκετό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επίμονο.
Συμβουλές δερματολόγου Καραμποΐκη Βασιλικής: Η έκθεση στο υπεριώδες φως επιδεινώνει το μέλασμα. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος, υψηλής περιεκτικότητας σε spf, όπως με φυσικά φίλτρα κυρίως. Η εφαρμογή του σε καθημερινή βάση, ακόμη και τις συννεφιασμένες ή χειμωνιάτικες μέρες, μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει αυτή τη μελάγχρωση. Μετά τον τοκετό και εφόσον δεν θηλάζετε υπάρχει η δυνατότητα συνταγογράφησης συνδυασμούφαρμάκων τρετινοΐνης, υδροκινόνης και τοπικών στεροειδών για τη θεραπεία του επίμονου μελάσματος μετά τον τοκετό. Αν θηλάζετε υπάρχει επίσης η επιλογή της τοπικής θεραπείας με επιτρεπόμενα συστατικά πχ βιταμίνη C ή αζελαικό.
Κνησμός και εξανθήματα
Καθώς η κοιλιά και το στήθος σας μεγαλώνουν κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, το δέρμα σας μπορεί να υποφέρει από κνησμό. Οι ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα ή ερεθισμό στις πτυχές του δέρματος. Μπορεί να παρατηρήσετε μικρά, κνησμώδη εξογκώματα γύρω από τους θύλακες των τριχών στο άνω μέρος των βραχιόνων σας: αυτή η καλοήθης κατάσταση, που ονομάζεται θυλακική υπερκεράτωση, συχνά επιδεινώνεται ή προκαλείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σπάνια, οι γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να εμφανίσουν ένα εξάνθημα που μοιάζει με κνίδωση στην κοιλιά τους με φαγούρα. Αυτό το εξάνθημα που ονομάζεται κνησμώδεις, κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες εγκυμοσύνης (ή PUPPP), μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονο κνησμό στις γυναίκες στα τέλη της εγκυμοσύνης.
Συμβουλές δερματολόγου Καραμποΐκη Βασιλικής: Ενυδατώστε το δέρμα σας με κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα αμέσως μετά το ντους σας. Η λοσιόν Cerave είναι ιδιαίτερα καλή στην αποκατάσταση της λειτουργίας φραγμού του δέρματός σας και οι κρέμες με γαλακτικό οξύ (συστατικό του γάλακτος) μπορούν να κάνουν θαύματα στην εξομάλυνση της θυλακικής υπερκεράτωσης. Χρησιμοποιήστε τη λιγότερη δυνατή ποσότητα σαπουνιού! Ακόμη και οι λεγόμενες ενυδατικές μπάρες μπορεί να αποδειχθούν ερεθιστικές. Εάν ο κνησμός σας επιμένει, επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδεις λοσιόν ή κρέμες που είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ραγάδες
Αυτές οι ροζ, κόκκινες ή καφέ ραβδώσεις μπορεί να εμφανιστούν στην κοιλιά, τους γλουτούς, τους μηρούς, τους γοφούς και το στήθος σας. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπούν οι ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε γενετική προδιάθεση να τα αναπτύξετε θα εμφανιστούν.
Συμβουλές δερματολόγου Καραμποΐκη Βασιλικής: Απολαύστε την εγκυμοσύνη και τη μητρότητά σας. Δεν γνωρίζουμε καμία προληπτική ενέργεια που να είναι ιατρικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει τις ραγάδες, είναι όμως πολύ σημαντικό να ενυδατώνετε την κοιλιά σας με αποτελεσματικές κρέμες υψηλής τεχνολογίας. Να είστε βέβαιες ότι οι περισσότερες ραγάδες μετά τον τοκετό ξεθωριάζουν σε αχνές, ασημί γραμμές. Μετά τον τοκετό, υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά το πρόβλημα των ραγάδων! Σημαντική είναι και η έγκαιρη παρέμβαση για όσο αυτές είναι ροζ (περίπου 6-9 μήνες).
Τριχόπτωση
Τα μαλλιά σας, που μεγάλωσαν τόσο πλούσια και πυκνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέφτουν τώρα! Έχετε ένα υπέροχο μωρό 3 μηνών στο σπίτι, αλλά σίγουρα η τριχόπτωση σας προβληματίζει ιδιαίτερα. Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και του τοκετού πυροδοτούν μια μετατόπιση των αναπτυσσόμενων τριχών σας στη φάση ηρεμίας ή τελογενής. 1-3 μήνες αργότερα, αυτές οι τρίχες κανονικά πέφτουν.
Συμβουλές δερματολόγου Καραμποΐκη Βασιλικής: Μην ανησυχείτε για την τριχόπτωση μετά από την εγκυμοσύνη! Είναι μία φυσιολογική συνέπεια. Οι τρίχες σας είναι κανονικές, απλά ξεκουράζονται. Αφού απορριφθούν, πιθανότατα θα επιστρέψουν στην κανονική φάση ανάπτυξής τους και θα αναγεννηθούν. Στην απίθανη περίπτωση που η τριχόπτωση σας συνεχιστεί πέραν των 6 μηνών, ένας δερματολόγος μπορεί να είναι σε θέση να αξιολογήσει και να θεραπεύσει άλλες αιτίες τριχόπτωσης.
Σπίλοι
Οι ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν σκουρόχρωμο δέρμα, ιδιαίτερα κατά μήκος της μέλαινας γραμμής, της θηλαίας θηλής και τυχόν φακίδες. Περιστασιακά, οι κρεατοελιές μεγαλώνουν και αλλάζουν με την εγκυμοσύνη. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους μεταβαλλόμενους σπίλους θα είναι καλοήθεις, θα πρέπει να αξιολογηθούν από έναν δερματολόγο για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν εξελιχθεί σε μελάνωμα, μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος στις νεαρές γυναίκες.
Συμβουλές δερματολόγου Καραμποΐκη Βασιλικής: Οποιαδήποτε μεταβαλλόμενη ελιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αξιολογείται από τον δερματολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλοήθης. Ορισμένοι σπίλοι που ερεθίζονται κατά μήκος του λαιμού ή κάτω από τα χέρια μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα σε ένα δερματολογικό ιατρείο για να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο άνετα καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας.