Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το μπλε φως.
Στο σημερινό μας άρθρο, το δερματολογικό ιατρείο About Skin σας ετοίμασε 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το μπλε φως. Αναλυτικότερα:
-
Το μπλε φως είναι παντού.
Το φως του ήλιου είναι η κύρια πηγή μπλε φωτός και το να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εκεί όπου λαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής μας σε αυτό. Αλλά υπάρχουν επίσης πολλές τεχνητές, εσωτερικές πηγές μπλε φωτός, όπως φωτισμός φθορισμού και LED και τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης.
Ειδικότερα, οι οθόνες υπολογιστών, tablet, smartphone και άλλων ψηφιακών συσκευών εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες μπλε φωτός.
Η ποσότητα του φωτός HEV που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που εκπέμπεται από τον ήλιο. Όμως, ο χρόνος που αφιερώνουν οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας αυτές τις συσκευές και η εγγύτητα αυτών των οθονών στο πρόσωπο του χρήστη κάνουν τους οφθαλμίατρους και άλλους επαγγελματίες υγείας να ανησυχούν για πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μπλε φωτός από υπολογιστές και τηλέφωνα στην υγεία των ματιών.
-
Οι μπλε ακτίνες φωτός HEV κάνουν τον ουρανό να φαίνεται μπλε.
Οι ακτίνες μπλε φωτός υψηλής ενέργειας διασκορπίζονται πιο εύκολα από άλλες ακτίνες ορατού φωτός όταν χτυπούν μόρια αέρα και νερού στην ατμόσφαιρα. Ο υψηλότερος βαθμός σκέδασης αυτών των ακτίνων είναι αυτό που κάνει έναν ουρανό χωρίς σύννεφα να φαίνεται μπλε.
-
Το μάτι δεν είναι πολύ καλό στο μπλοκάρισμα του μπλε φωτός.
Οι πρόσθιες δομές του ενήλικα ανθρώπινου ματιού (ο κερατοειδής και ο φακός) είναι πολύ αποτελεσματικές στο να εμποδίζουν τις ακτίνες UV να φθάσουν στον ευαίσθητο στο φως αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 1% της υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο φτάνει στον αμφιβληστροειδή, ακόμα κι αν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου.
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν όλο το ορατό μπλε φως περνά μέσω του κερατοειδούς και του φακού και φτάνει στον αμφιβληστροειδή
-
Η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
Το γεγονός ότι το μπλε φως διεισδύει μέχρι τον αμφιβληστροειδή (η εσωτερική επένδυση του πίσω μέρους του ματιού) είναι σημαντικό, επειδή εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα στο φως κύτταρα στον αμφιβληστροειδή.
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο φυσικό και τεχνητό μπλε φως είναι «πάρα πολύ μπλε φως» για τον αμφιβληστροειδή, πολλοί οφθαλμίατροι ανησυχούν ότι η προστιθέμενη έκθεση σε μπλε φως από οθόνες υπολογιστών, smartphone και άλλες ψηφιακές συσκευές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας ενός ατόμου αργότερα στη ζωή.
-
Το μπλε φως συμβάλλει στην καταπόνηση των ματιών.
Επειδή το μπλε φως διασκορπίζεται πιο εύκολα από ό, τι άλλο ορατό φως, δεν εστιάζεται τόσο εύκολα. Όταν κοιτάζουμε οθόνες υπολογιστών και άλλες ψηφιακές συσκευές που εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες μπλε φωτός, αυτός ο αόριστος οπτικός «θόρυβος» μειώνει την αντίθεση και μπορεί να συμβάλει στην καταπόνηση των ματιών.
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι φακοί που μπλοκάρουν το μπλε φως με μήκη κύματος μικρότερο από 450 nm (μπλε-ιώδες φως) αυξάνουν σημαντικά την αντίθεση.
-
Η προστασία του μπλε φωτός μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Ο φακός στο ανθρώπινο μάτι εμποδίζει σχεδόν το 100% των ακτίνων UV του ήλιου. Ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, ο φυσικός φακός του ματιού αποκλείει τελικά λίγο μπλε φως μικρού μήκους κύματος – τον τύπο του μπλε φωτός με την υψηλότερη πιθανότητα να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή και να οδηγήσει σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και απώλεια όρασης.
-
Δεν είναι κακό το μπλε φως.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι κάποια έκθεση στο μπλε φως είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Η έρευνα έχει δείξει ότι το ορατό φως υψηλής ενέργειας ενισχύει την εγρήγορση, βοηθά τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει τη διάθεση.
Στην πραγματικότητα, κάτι που ονομάζεται ελαφριά θεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής – ενός τύπου κατάθλιψης που σχετίζεται με αλλαγές στις εποχές, με συμπτώματα που συνήθως ξεκινούν το φθινόπωρο και συνεχίζονται μέχρι το χειμώνα.
Επίσης, το μπλε φως είναι πολύ σημαντικό στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού – της φυσικής αφύπνισης και του κύκλου ύπνου του σώματος. Η έκθεση στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς κιρκαδικού ρυθμού.
Ωστόσο, το υπερβολικό μπλε φως αργά το βράδυ (για παράδειγμα, διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα σε υπολογιστή tablet ή ηλεκτρονικό πρόγραμμα ανάγνωσης) μπορεί να διαταράξει αυτόν τον κύκλο, προκαλώντας δυνητικά αϋπνίες και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.