Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ποσότητα για βέλτιστη λειτουργία. Ο ψευδάργυρος βοηθάει τη γενική υγεία μας καθώς διατηρεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μειώνει τις φλεγμονές. Ο ψευδάργυρος (με τη μορφή οξειδίου του ψευδαργύρου) είναι επίσης ένα δημοφιλές ενεργό συστατικό στα περισσότερα φυσικά αντηλιακά, καθώς προστατεύει το δέρμα από τη UV βλάβη όταν εφαρμόζεται τοπικά. Ενώ τα οφέλη προστασίας από τον ήλιο είναι ευρέως γνωστά, ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να ωφελήσει το δέρμα με πολλούς άλλους τρόπους.
Θα κάνουμε μια επισκόπηση των οφελών του δέρματος που μπορεί να προσφέρει ο ψευδάργυρος, μαζί με το πώς (και γιατί) πρέπει να προσθέσουμε ψευδάργυρο στο υπάρχον σχήμα φροντίδας του δέρματος μας.
Τα οφέλη του ψευδαργύρου στη φροντίδα του δέρματος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που μας προστατεύει από φλεγμονές και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να προκαλέσει επούλωση. Τα οφέλη του για το δέρμα έχουν μελετηθεί ευρέως και περιλαμβάνουν κυρίως την πρόληψη και θεραπεία της ακμής.
Αντηλιακή Προστασία
Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι το ενεργό συστατικό στα περισσότερα φυσικά αντηλιακά (αντηλιακά). Όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, ο ψευδάργυρος λειτουργεί εκτρέποντας τις ακτίνες UV από τον ήλιο που διαφορετικά θα έβλαπταν το δέρμα. Σχηματίζει επίσης ένα φραγμό στο δέρμα, βοηθώντας στη μείωση της απορρόφησης των ακτίνων UV που καταφέρνουν να αποφύγουν την εκτροπή. Δεδομένου ότι ο ψευδάργυρος απαντάται φυσικά, είναι ένα εξαιρετικό συστατικό προστασίας από τον ήλιο για άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και εκείνων με ευαίσθητο δέρμα.
Ρυτίδες
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο ψευδάργυρος, όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τη βιταμίνη C και τα βιοφλαβονοειδή, μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων μετά από περίπου 3 μήνες. Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ψευδάργυρος πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου και την επιδιόρθωση του DNA, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα πιο υγιές και νεανικό.
Μαλλιά
Αν και δεν είναι σαφές γιατί, η πυριθειόνη ψευδαργύρου φαίνεται να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της πιτυρίδας και του κνησμού του τριχωτού της κεφαλής. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν επίσης συσχετιστεί με την τριχόπτωση, αν και τα συμπληρώματα ψευδαργύρου δεν φαίνεται να βελτιώνουν αυτήν την κατάσταση.
Ακμή
Η έρευνα είναι μικτή στη χρήση ψευδαργύρου για την ακμή, αλλά πολλές υποσχόμενες μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος είναι ευεργετικός για τη θεραπεία φλεγμονωδών ή βακτηριακών μορφών ακμής. Τα οφέλη της ακμής από τον ψευδάργυρο μπορούν να προκύψουν από τη χρήση του από του στόμα και τοπικά όπου απαιτείται. Ο ψευδάργυρος μειώνει τη φλεγμονή και φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την ακμή όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με αντιβιοτικά αλλά και μόνος του σε συνδυασμό με τοπική αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας έξαρσης της ακμής, ειδικά για άτομα με μέτρια προβλήματα ακμής. Η ήπια ακμή περιλαμβάνει μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα, βλατίδες και φλύκταινες.
Συνιστάται ο ψευδάργυρος για όλους τους τύπους δέρματος;
Ο ψευδάργυρος συνιστάται κυρίως για εκείνους που έχουν έλλειψη. Η υγιεινή διατροφή είναι η προτιμώμενη μέθοδος επίτευξης των βέλτιστων επιπέδων, αν και τα συμπληρώματα είναι επίσης αποτελεσματικά.Εάν έχουμε ήπια ακμή, ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι χρήσιμος στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας, αλλά είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικός κατά της κυστικής ακμής. Εάν έχουμε σοβαρή ακμή, τότε ένας συνδυασμό σωστής διατροφής και συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μαζί με συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά αποτελεί πολλές φορές ένα σχήμα αντιμετώπισης της ακμής. Όταν χρησιμοποιούμε ψευδάργυρο για την καταπολέμηση της ακμής οφείλουμε να είμαστε υπομονετικοί. Συνήθως χρειάζονται έως και 3 μήνες για να έχουμε ορατά αποτελέσματα.
Πώς και πότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψευδάργυρο Ο ψευδάργυρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το στόμα (μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής) ή να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα. Κάθε μέθοδος προσφέρει διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας όταν πρόκειται για ήπια έως σοβαρή ακμή. Ο δερματολόγος μας είναι ο γιατρός που εξετάζοντας μας προσεχτικά λαμβάνοντας και το ιστορικό μας μπορεί να μας προτείνει εάν χρειαζόμαστε περαιτέρω χρήση ψευδαργύρου!
Μορφές τροφίμων & συμπληρωμάτων ψευδάργυρου Ο ψευδάργυρος δεν αποθηκεύεται στο σώμα, επομένως πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά για βέλτιστη υγεία. Απαιτούνται μόνο μικρές ποσότητες, οπότε είναι πιθανό να παίρνουμε την απαιτούμενη ποσότητα από τη διατροφή μας. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:• Στρείδια•Κόκκινο κρέας• Πουλερικά•Γαλακτοκομικά προϊόντα•ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙΟι vegan και οι vegetarian είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη ψευδαργύρου, όχι μόνο επειδή δεν καταναλώνουν κρέας, αλλά επειδή τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικά άλατα. Τα φυτικά άλατα συνδέονται με τον ψευδάργυρο και τον καθιστούν λιγότερο διαθέσιμο για χρήση από το σώμα. Εάν έχουμε έλλειψη ψευδαργύρου υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα συμπληρώματα. Όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί γιατί οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται λιγότερο από 15 mg ψευδαργύρου καθημερινά και η υπερβολική λήψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.Όταν η έλλειψη ψευδαργύρου οδηγεί σε ακμή, τα βιοδιαθέσιμα συμπληρώματα ψευδαργύρου με τη μορφή οξικού ψευδαργύρου και μεθειονίνης ψευδαργύρου είναι πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα από τα τοπικά προϊόντα περιποίησης δέρματος ψευδαργύρου. Τοπικά προϊόντα ψευδάργυρου Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου είναι πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της ακμής από τα τοπικά προϊόντα, αλλά τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος με ψευδάργυρο εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, ειδικά για τη θεραπεία της ήπιας ακμής. Θα βρούμε ψευδάργυρο στις ακόλουθες προτάσεις περιποίησης δέρματος:• Αντηλιακό• Καθαριστικά προσώπου• Κρέμες• ΟροίΟ ψευδάργυρος είναι πιο αποτελεσματικός κατά της ακμής όταν συνδυάζεται με αντιβιοτικά. Αλλά χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο ψευδάργυρος τοπικά στο δέρμα μειώνει το πρήξιμο και την ερυθρότητα που σχετίζονται με την ακμή.
Πιθανές παρενέργειες Η από του στόματος χορήγηση ψευδαργύρου χρειάζεται την καθοδήγηση του γιατρού. Οι παρενέργειες της στοματικής κατανάλωσης ψευδαργύρου μπορεί να περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, πονοκεφάλους, ναυτία και έμετο. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται λιγότερα από 15 mg την ημέρα. Η λήψη περισσότερων από 30-40 mg την ημέρα είναι δυνητικά μη ασφαλής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νευρολογικές παρενέργειες ειδικά όταν γίνεται για μεγάλο διάστημα.Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες καθώς και όσοι παίρνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή ψευδαργύρου πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν γιατρό όπως άλλωστε αυτό ισχύει για όλα τα συμπληρώματα.