Κάποιες φορές πρέπει να ασχολούμαστε με τρίχες.
Γυναικεία Τριχόπτωση….
Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής (αναγενή, τελογενή και καταγενή φάση).
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου όχι μόνο χάνουμε πάνω από 100 τρίχες ημερησίως αλλά αργούν να επανεμφανιστούν και κάποιες φορές ακόμη δεν επανεμφανίζονται. Για αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις θα μιλήσουμε.
To πότε μία τριχόπτωση είναι φυσιολογική ή παθολογική το γνωρίζει ο δερματολόγος. Εμείς απλά βλέπουμε ότι τα μαλλιά μας δεν είναι όπως ήταν και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας οδηγήσει στο γιατρό. Στις γυναίκες το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εφηβεία, μετά τον τοκετό και στην εμμηνόπαυση όπου και στις τρεις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι έντονο άγχος και ανησυχία γιατί τα μαλλιά ήταν ανέκαθεν σύμβολο ομορφιάς και νεότητας.
Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί. Αναφέρουμε μερικούς:
- Ορμονικοί λόγοι (πολυκυστικές ωοθήκες, θυρεοειδοπάθειες, λήψη κορτικοστεροειδών, αντιασυλληπτικών, κλπ)
- Έλλειψη σιδήρου, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, κλπ
- Τοκετός
- Στρες
- Συχνή και κακή χρήση προϊόντων styling
- H ελλιπής ηλιοπροστασία
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Χρόνια νοσήματα
- Κακή διατροφή
- Βαρέα Μέταλλα
Η θεραπεία έχει να κάνει πάντα με το αίτιο. Κάποιες φορές είναι εύκολη αρκεί να αποκατασταθεί κάποια έλλειψη αλλά πολλές φορές απαιτεί υπομονή γιατί είναι αργή και εκτός από φαρμακευτική ή τοπική αγωγή μπορεί να χρειαστεί μεσοθεραπεία μαλλιών για
την άμεση ενίσχυση και ενεργοποίηση του θύλακα της τρίχας.