Σχεδόν σε όλα τα αντηλιακά βλέπουμε ημερομηνία λήξεως αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πέρα από αυτήν την ημερομηνία;
Η απάντηση είναι όχι. Τα αντηλιακά δεν διατηρούν το SPF για πάντα. Το SPF αντιπροσωπεύει φρέσκο αντηλιακό με συστατικά που αρχίζουν να αποδομούνται μετά την παραγωγή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA η ημερομηνία λήξεως στα αντηλιακά καθορίζεται από τα τεστ σταθερότητας που διενεργούνται μετά την παραγωγή τους.
Τυπικά αυτό σημαίνει ότι λήγουν 3 χρόνια μετά την παραγωγή τους. Θα μπορούσαν θεωρητικά οι εταιρείες παραγωγής να κάνουν επιπλέον τεστ σταθερότητας μετά τα 3 χρόνια αλλά αυτό δεν συνηθίζεται. Τα αντηλιακά είναι φάρμακα που ελέγχονται από τον FDA (αλλά και από άλλους οργανισμούς έγκρισης και πιστοποίησης) και οι ημερομηνίες λήξεως ελέγχονται αυστηρά και βασίζονται σε τεστ σταθερότητας.
Όμως, δεν είναι μόνο η ημερομηνία λήξεως που παίζει ρόλο στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα του προϊόντος
Σύμφωνα με τον FDA αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων οι ημερομηνίες λήξεως πρέπει να σχετίζονται με τις συνθήκες αποθήκευσης που αναφέρονται στην ετικέτα του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που φυλάσσουμε το αντηλιακό μας επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του.
Τι είναι όμως η διάρκεια ζωής του αντηλιακού;
Ένας τρόπος για να πούμε πόσο πρέπει να διαρκέσει το αντηλιακό είναι η ημερομηνία λήξεως. Αυτό δείχνει πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει εφόσον αποθηκευόταν σωστά. Οι συνθήκες αποθήκευσης είναι πολύ σημαντικές για τα αντηλιακά. Πολλά από τα ενεργά συστατικά (που καλούνται φίλτρα UV) είναι ασταθή και αποδομούνται γρήγορα, κυρίως όταν έρχονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο ή αποθηκεύονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Το να αποθηκεύουμε αντηλιακά σε ζεστό περιβάλλον ή σε άμεση έκθεση στον ήλιο είναι κάτι που όλοι κάνουμε εκτός του αντηλιακού που έχουμε στο μπάνιο μας για να βάλουμε το πρωί πριν φύγουμε για τις δουλειές μας. Είναι γεγονός ότι όταν τα αντηλιακά, όπως συμβαίνει τις πιο πολλές φορές διατηρούνται σε τσάντα παραλίας, μέσα στο αυτοκίνητο, ή σε απευθείας έκθεση στον ήλιο, θα έχουν πιο σύντομη διάρκεια ζωής.
Ο FDA συνιστά να μην εκθέτουμε ποτέ τα αντηλιακά σε άμεσο ηλιακό φως ή σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Μπορούμε να προστατεύουμε τα αντηλιακά τυλίγοντας τα σε πετσέτες ή διατηρώντας τα σε σκιά. Επίσης μπορούν να διατηρηθούν καλύτερα σε ειδικές τσάντες που διατηρούν τη θερμοκρασία χαμηλή.
Γνωρίζουμε καλά ότι όλα τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας χαλάνε ευκολότερα όταν διατηρούνται σε κακές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία και υγρασία) ή μολύνονται όταν χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας για να τα πάρουμε από τη συσκευασία τους.
Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα αποδομούνται γρηγορότερα σε σχέση με τα mineral αντηλιακά
Όλα τα ενεργά συστατικά εκτός από το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου είναι σχετικά ασταθή. Προσωπικά τις περισσότερες φορές συστήνω mineral αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου, με ή χωρίς διοξείδιο του τιτανίου. Είναι πιο σταθερά από τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ληγμένο αντηλιακό
Δυστυχώς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα ληγμένο αντηλιακό. Τα συστατικά χαλάνε, η δύναμη των αντηλιακών φίλτρων ελαχιστοποιείται, τα βακτήρια αυξάνονται και τα έλαια οξειδώνονται. Η λίστα συνεχίζεται με πολλά θέματα που μπορούν να ανακύψουν από ένα ληγμένο αντηλιακό. Τα αντηλιακά είναι φάρμακα που υπόκεινται σε τεστ σταθερότητας και η δράση τους δεν κρατά για πάντα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ληγμένα αντηλιακά γιατί δεν έχουμε καμία προστασία.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό εάν δεν γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αποθηκεύτηκε;
Η απάντηση είναι και πάλι αρνητική γιατί η υπερβολική έκθεση στη ζέστη ή σε άμεσο ηλιακό φως καταστρέφει όλα τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος-όχι μόνο τα αντηλιακά. Προσωπικά προτείνω να ξεκινάμε ένα νέο αντηλιακό κάθε άνοιξη και αν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για τις συνθήκες αποθήκευσής του να αγοράζουμε νέο.
Το να χρησιμοποιούμε ληγμένο αντηλιακό μπορεί να μας οδηγήσει σε έγκαυμα ή σε μη αναστρέψιμη βλάβη του δέρματος
Απόδειξη ότι το αντηλιακό λήγει είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ίσως χρησιμοποιήσει μία φορά αντηλιακό που δεν ήταν καλά διατηρημένο και δεν προστατευθήκαμε τόσο καλά! Άρα πρέπει να χρησιμοποιούμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού το καλοκαίρι ώστε να μην μας μένει τόσο μεγάλη ποσότητα και δεν θέλουμε να το πετάξουμε.