Κολλαγόνο και γήρανση.
Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη η οποία παράγεται από τα κύτταρα του συνδετικού ιστού του ανθρώπινου οργανισμού και αποτελεί περίπου το 30% των πρωτεϊνών του σώματός μας.
Στη φύση, το κολλαγόνο βρίσκεται αποκλειστικά σε ζώα, ειδικά στη σάρκα και τους συνδετικούς ιστούς των θηλαστικών. Είναι ένα μέρος του συνδετικού ιστού που στο δέρμα βοηθά στη σταθερότητα, την ελαστικότητα και τη συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Το κολλαγόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ελαστικότητα του δέρματος.
Οι σύνδεσμοι είναι ένας άλλος τύπος συνδετικού ιστού που συνδέει δύο οστά και συνεπώς συγκρατούν τις αρθρώσεις μεταξύ τους. Οι τένοντες είναι παρόμοιοι αλλά διαφορετικοί τύποι ιστών που συνδέουν τους μυς στα οστά. Όλοι αυτοί οι ιστοί, τα οστά, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι ίδιοι οι σκελετικοί μύες, αποτελούνται από πρωτεΐνες. Μία από τις κυρίαρχες πρωτεΐνες ονομάζεται κολλαγόνο.
Το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό του συνδετικού ιστού και είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στα θηλαστικά, αποτελώντας περίπου το 25% έως το 35% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ολόκληρου του σώματος.
Το κολλαγόνο αποτελείται από τα ακόλουθα αμινοξέα: γλυκίνη, προλίνη, υδροξυπρολίνη και αργινίνη .
Τι ακριβώς κάνει το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο βοηθά να δώσει δύναμη σε διάφορες δομές του σώματος και επίσης προστατεύει το δέρμα αποτρέποντας την απορρόφηση και εξάπλωση παθογόνων ουσιών, περιβαλλοντικών τοξινών, μικροοργανισμών και καρκινικών κυττάρων. Η πρωτεΐνη κολλαγόνου είναι το «τσιμέντο» που συγκρατεί τα πάντα μαζί.
Υπάρχει επίσης σε όλους τους ιστούς των λείων μυών, στο πεπτικό σύστημα των αιμοφόρων αγγείων, στην καρδιά, στη χοληδόχο κύστη, στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη που συγκρατούν τα κύτταρα και τους ιστούς. Επίσης, είναι και το κύριο συστατικό των μαλλιών και των νυχιών.
Tι συμβαίνει στο κολλαγόνο μας καθώς μεγαλώνουμε;
Οι ίνες κολλαγόνου δημιουργούν την υποδομή για την ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αρχίζει να παράγει λιγότερο κολλαγόνο. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, ξηρότερο και λιγότερο ελαστικό. Η απώλεια κολλαγόνου οδηγεί στο σχηματισμό ρυτίδων.
Τι καταστρέφει το κολλαγόνο;
Μερικοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα. Η αποφυγή τους θα μπορούσε να διατηρήσει το δέρμα υγιές για περισσότερο χρονικό διάστημα.
- Υψηλή κατανάλωση σακχάρου: Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αυξάνει τον ρυθμό γλυκοζυλίωσης, μια διαδικασία όπου τα σάκχαρα αίματος προσκολλώνται σε πρωτεΐνες για να σχηματίσουν νέα μόρια που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs καταστρέφουν τις κοντινές πρωτεΐνες και μπορούν να κάνουν το κολλαγόνο ξηρό, εύθραυστο και ασθενές.
- Κάπνισμα: Πολλές χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό προκαλούν βλάβη τόσο στο κολλαγόνο όσο και στην ελαστίνη στο δέρμα. Η νικοτίνη περιορίζει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία του δέρματος μειώνοντας την παροχή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στο δέρμα.
- Φως του ήλιου: Οι υπεριώδεις ακτίνες στο φως του ήλιου προκαλούν την ταχεία διάσπαση του κολλαγόνου, καταστρέφοντας τις ίνες του κολλαγόνου και προκαλώντας συσσώρευση ανώμαλης ελαστίνης.
Βοηθάει η λήψη κολλαγόνου στις ρυτίδες;
Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο, οδηγώντας σε ξηρό δέρμα και σχηματισμό ρυτίδων. Ωστόσο αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο δεν μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος μειώνοντας τις ρυτίδες και την ξηρότητα. Συνίσταται να τρώμε τροφές που δεν φθείρουν τον οργανισμό και μας παρέχουν
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο μας.