Κιρκάδιος ρυθμός και αντιγήρανση.
Η λέξη προέρχεται από τη λατινική λέξη “circa diem” και σημαίνει γύρω από την ημέρα. Είναι επί της ουσίας το βιολογικό μας ρολόι και τις συνήθειες του οργανισμού μας με βάση το αν είναι ημέρα ή νύχτα. Δεν είναι τυχαίο ότι παλιά που δεν υπήρχε ο ηλεκτρισμός οι άνθρωποι έπεφταν για ύπνο με το ηλιοβασίλεμα και ξύπναγαν με την ανατολή. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντιληφθεί με το τεχνητό φως πότε είναι σκοτάδι. Και για αυτό δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τη μελατονίνη άρα δεν μπορεί να ξεκουραστεί.
H κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, η χρήση κινητού, υπολογιστών και τηλεόρασης πριν τον ύπνο, διαταράσσουν το βιολογικό μας ρολόι και αυτό έχει ως συνέπεια να υποφέρουμε από άγχος, κούραση, αυπνία, καρδιαγγειακά προβλήματα, παχυσαρκία. Συνεπάγεται λοιπόν ότι όλη αυτή κατάσταση κουράζει τον οργανισμό, αφού ο κακός ύπνος μας κάνει να φαινόμαστε κουρασμένοι και μεγαλύτεροι από τη βιολογική μας ηλικία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε υγιή τον κιρκάδιο ρυθμό;
Είναι γνωστό ότι ο οργανισμός μας λατρεύει την ρουτίνα. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πηγαίνουμε για ύπνο την ίδια ώρα και να φροντίσουμε να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες για την ηλικία μας. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να ανανεώσει φυσικά τα κύτταρα του. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κατά η διάρκεια του ύπνου γίνεται η συνολική ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας. Αξίζει άραγε να χάνουμε τη φυσική προστασία της επιδερμίδας μας;
Διαβάστε επίσης στο blog μας: Αντιγήρανση στα 50.