Ακτινική Υπερκεράτωση & Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Ακτινική Υπερκεράτωση: Είναι υπερκερατωσικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Οφείλονται στην μακροχρόνια  αθροιστική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας στα κερατινοκύτταρα. Η πιθανότητα εμφάνισης μετά τα 40 αυξάνεται με την ηλικία και εντοπίζονται σε άτομα με τύπο δέρματος Ι και ΙΙ. Ανάλογα με την εντόπιση και μετά από κάποια χρόνια κάποιες μπορούν να εξελιχθούν  σε  ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Προσβάλλονται συχνότερα το πρόσωπο, τα αυτιά, ο τράχηλος και οι άτριχες περιοχές της κεφαλής.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Είναι ένα πρωτοπαθές κακοήθες νεόπλασμα του δέρματος που οφείλεται στην μετάλλαξη των κερατινοκυττάρων του δέρματος ή των βλεννογόνων. Eίναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του δέρματος. Tα πρωτοπαθή ακανθοκυτταρικά καρκινώματα παρουσιάζονται σε ηλιοεκτεθειμένες περιοχές και οφείλονται στην μακροχρόνια βλαπτική επίδραση της ακτινοβολίας.

Εντοπίζεται κυρίως στο κεφάλι, στον τράχηλο και στα χέρια των ηλικiωμένων ασθενών.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Είναι το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα του δέρματος και προκαλεί τοπική καταστροφή των ιστών. Αυξάνεται με αργούς ρυθμούς. Παρουσιάζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 και συχνότερο σε άτομα με τύπο δέρματος Ι και ΙΙ. Συσχετίζεται με την διαλείπουσα έκθεση (διακοπές, ηλιακό έγκαυμα, παιδική ηλικία) του ασθενούς στον ήλιο και την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στα αυτιά, στον τράχηλο αλλά και στον κορμό.

>Ανησυχείτε για τις αλλαγές στο δέρμα σας; Κλείστε ένα ραντεβού σήμερα για έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας