Διαλέγουμε αντηλιακό ανάλογα με την ηλικία και το δέρμα.
Μήπως τελικά πρέπει να διαλέγουμε αντηλιακό ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του δέρματός μας; Και αν ναι μπορούμε μόνοι μας;
Σε λίγες μέρες έχουμε και επίσημα καλοκαιράκι και παρόλο που το αντηλιακό το χρησιμοποιούμε όλες τις ημέρες του χρόνου, η αλήθεια είναι ότι όταν πλησιάζει το καλοκαίρι μας πιάνει έντονη ανησυχία για το πιο αντηλιακό πρέπει να αγοράσουμε ή αν έχουμε το πιο κατάλληλο για το δέρμα μας. Άρα ομολογουμένως τα αντηλιακά διεκδικούν μια ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητά μας.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι αυξημένες εξωτερικές δραστηριότητες μας οδηγούν να αναζητήσουμε αντηλιακά κατάλληλα για την ηλικία μας, το δέρμα μας, τις συνήθειες μας με συστατικά που δεν βλάπτουν το δέρμα και συντελούν με ασφάλεια στην προστασία του. Γίνεται όμως να βρούμε το κατάλληλο αντηλιακό μόνοι μας; Αυτό είναι κάτι που θα το απαντήσουμε στο τέλος.
Φίλτρα Αντηλιακών
Τα αντηλιακά είναι σκευάσματα των οποίων τα δραστικά συστατικά ονομάζονται φίλτρα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες φίλτρων, τα φυσικά και τα χημικά. Tα φυσικά φίλτρα είναι ανόργανες ενώσεις από φυσικά ορυκτά, όπως για παράδειγμα είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Τα ορυκτά αυτά έχουν πολύ λευκό χρώμα και αντανακλούν την ακτινοβολία που φτάνει στην επιδερμίδα μας. Αυτά τα φυσικά ορυκτά δρουν άμεσα κατά την εφαρμογή τους και εμποδίζουν με αυτόν τον τρόπο τη βλαβερή δράση του ηλίου αντανακλώντας τις ακτίνες UVA, UVB. H αλήθεια είναι ότι λόγω της παχύρευστης υφής τους και του λευκού χρώματός τους δεν είναι τόσο αρεστά αλλά οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για να βελτιωθεί η υφή και το χρώμα οδηγούν ενδεχομένως και σε μείωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Τα χημικά φίλτρα είναι συνδυασμοί άχρωμων οργανικών ενώσεων που περιέχουν άνθρακα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία. Περιέχουν συνήθως αρωματικούς δακτυλίους και λόγω του μικρού μοριακού τους βάρους μπορούν να διαπεράσουν την κεράτινη στιβάδα και να φτάσουν στο δέρμα. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους από το 1990 και μετά μεγάλες εταιρείες καλλυντικών ανέπτυξαν φίλτρα από μεγαλομοριακές ενώσεις που δεν απορροφούνταν από την κεράτινη στοιβάδα αλλά ταυτόχρονα προστάτευαν αποτελεσματικά.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οτιδήποτε αφορά τα καλλυντικά ρυθμίζεται από τον Κανονισμό 1223/2009 του ΕΚ
Είναι τα αντηλιακά ασφαλή; Ποιες ενέργειες κάνει το FDA για τη διασφάλιση ασφαλών συστατικών ;
Η χρήση αντηλιακού, η αναζήτηση σκιάς και η χρήση προστατευτικών ρούχων αποτελούν όλα σημαντικές ενέργειες για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος. Τα αντηλιακά προϊόντα παρέχονται χωρίς ιατρική συνταγή σχεδόν παγκοσμίως. Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τα οφέλη της χρήσης αντηλιακού για την ελαχιστοποίηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων βλαβών στο δέρμα μας από τις ακτίνες του ήλιου. Οι ισχυρισμοί ότι τα αντηλιακά συστατικά είναι τοξικά ή αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία δεν έχουν αποδειχθεί. Επειδή ενδεχομένως να υπάρχουν άνθρωποι που να ανησυχούν για ορισμένα αντηλιακά συστατικά, μπορούμε να επιλέξουμε έναν τύπο που περιέχει διαφορετικά ενεργά συστατικά. Εφόσον το αντηλιακό μας είναι ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό και έχει SPF 30 κατά μέσο όρο, μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά από τον ήλιο. Τα φαρμακευτικά αντηλιακά έχουν καλό προφίλ ασφαλείας αλλά τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα είναι πιο ασφαλή αρκεί να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Τι είναι ο SPF (Sun Protection Factor)
Είναι ο δείκτης προστασίας από την ακτινοβολία που ευθύνεται για το ηλιακό έγκαυμα, τη UVB. Για να γίνει όμως πιο κατανοητό το τι πληροφορία μας παρέχει ο δείκτης προστασίας, θα λέγαμε ότι αν ένα πρόσωπο κοκκινίζει χωρίς αντηλιακό στον ήλιο για 3 λεπτά, μετά τη χρήση ενός αντηλιακού με δείκτη 20 spf θα κοκκινίσει σε 20×3=60 λεπτά. Όμως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και πρέπει να δώσουμε μέγιστη βαρύτητα στην αντηλιακή μας προστασία. Η αποτελεσματικότητα του δείκτη συνδέεται άμεσα με την ποσότητα που βάζουμε ενώ συνήθως χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο από όσο χρειάζεται, η εφίδρωση μειώνει τη δράση του αντηλιακού αλλά ακόμη και το είδος του αντηλιακού που έχουμε επιλέξει.
Αν το αντηλιακό μας αναφέρει ότι είναι ευρέως φάσματος τότε σίγουρα μας προστατεύει και από UVA και από UVB.
Γιατί θέλουμε προστασία από UVA και UVB;
To φως UVA είναι υπεύθυνο για το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στο δέρμα μας. Όσο υπάρχει το φως υπάρχουν και οι UVA ακτίνες δηλαδή μας συντροφεύουν όλο το χρόνο και έχουν τη δυνατότητα να φθάνουν τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Για αυτούς τους λόγους είναι υπεύθυνες οι UVA για τη φωτογήρανση αλλά και για ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνων του δέρματος.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των UVA ακτίνων είναι ότι διαπερνούν το γυαλί οπότε ούτε στο σπίτι, ούτε στη δουλειά αν είμαστε δίπλα στο παράθυρο αλλά ούτε και στο αυτοκίνητο δεν είμαστε προστατευμένοι αν δεν φοράμε το αντηλιακό μας.
Οι ακτίνες UVB είναι πιο δυνατές το καλοκαίρι και είναι αυτές που ευθύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό για το ηλιακό έγκαυμα. Παρόλο που το μήκος κύματος των UVB είναι πολύ μικρότερο είναι τόσο ισχυρό που ευθύνονται για το ηλιακό έγκαυμα, τους αποχρωματισμούς της επιδερμίδας μας αλλά και για ένα ποσοστό καρκίνων του δέρματος.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι και οι δύο ακτίνες συμμετέχουν στο καλοκαιρινό μαύρισμα και φυσικά αν δεν προσέξουμε και στο επερχόμενο ηλιακό έγκαυμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ακτίνες αυτές αντανακλώνται από την άμμο και το νερό συνειδητοποιούμε πόσο επιβεβλημένη είναι η σωστή χρήση του κατάλληλου αντηλιακού.
Υπάρχει υγιές μαύρισμα;
Η απάντηση όσο και να μας στεναχωρεί είναι αρνητική γιατί πολύ απλά το μαύρισμα είναι η αντίδραση του δέρματος μας στην καταστροφή του DNA
Tελικά πως μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό;
Αρχικά επιλέγουμε προϊόντα που αναγράφουν ξεκάθαρα ότι παρέχουν προστασία από UVA και UVB. Προτιμάμε ένα φαρμακευτικό αντηλιακό αλλά ο δερματολόγος μας είναι εκείνος που μπορεί να μας καθοδηγήσει ώστε να επιλέξουμε το ιδανικό για τις ανάγκες μας. Ο δείκτης προστασίας είναι ανάλογα με το φωτότυπο στον οποίο ανήκουμε αλλά σε γενικές γραμμές ένα αντηλιακό με spf 30-50 είναι κατάλληλο για όλο τον χρόνο αρκεί να γίνεται σωστή χρήση και επάληψη με βάση την έκθεση στον ήλιο αλλά και στις οθόνες. Υπάρχει πληθώρα αντηλιακών για πολλές περιπτώσεις, αναφέρουμε μερικές παρακάτω:
- Αντηλιακά για ανοιχτούς φωτότυπους
- Αντηλιακά για ακνεικά δέρματα
- Αντηλιακά για ευαίσθητα δέρματα
- Αντηλιακά για ροδόχρου νόσο
- Αντηλιακά για βρέφη
- Αντηλιακά για παιδιά
- Αντηλιακά με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες
- Αντηλιακά με ενεργοποιητές μαυρίσματος
- Αντηλιακά με καλυπτικές ιδιότητες
- Αντηλιακά για ανθρώπους με ακτινικές υπερκερατώσεις
Καταλήγουμε λοιπόν ότι στην αγορά υπάρχουν αντηλιακά προϊόντα πολύ εξειδικευμένα και πολύ καλής ποιότητας για κάθε ηλικιακή ομάδα, για κάθε φωτότυπο και για κάθε ανάγκη. Ο γιατρός όμως του δέρματος, ο δερματολόγος μας, είναι ο κατάλληλος και πιο ενημερωμένος άνθρωπος για να μας προτείνει το αντηλιακό μας σκεύασμα.