Αλλεργίες του δέρματος.
Είναι γεγονός ότι οι αλλεργίες και πολλά συμπτώματα άλλων ασθενειών έχουν πολλά κοινά στοιχεία επειδή και τα δύο προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν δημιουργείται μία δερματική αλλεργία το δέρμα λειτουργεί ως αυτοάμυνα και οδηγεί στην έκκριση της ισταμίνης η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε φλεγμονή, δερματικό ερεθισμό, φαγούρα, πρήξιμο ακόμη και σε εξανθήματα. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους οι γιατροί στις περισσότερες φορές συνιστούν μία αντισταμινική θεραπεία η οποία θα σταματήσει τη δράση της ισταμίνης.
Όταν κάποιος για παράδειγμα με αλλεργία στα φιστίκια καταναλώσει φιστίκια, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα καταλαβαίνει τις πρωτεΐνες των φιστικιών ως απειλή και προσπαθεί να επιτεθεί στον εισβολέα. Ανάλογα λοιπόν με την αλλεργία αυτή η επίθεση μπορεί να κυμαίνεται είτε με την εκδήλωση ενός δερματικού εξανθήματος είτε ως μία απειλητική για τη ζωή αντίδραση.
Πως λειτουργούν μαζί τα αλλεργιογόνα;
Ένα άλλο κοινό λάθος που κάνουμε είναι να νομίζουμε ότι είμαστε αλλεργικοί μόνο σε ένα πράγμα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε πολλά διαφορετικά αλλεργιογόνα. Εάν είμαστε αλλεργικοί σε πολλά αλλεργιογόνα, ενδέχεται να παρατηρήσουμε συμπτώματα μόνο όταν εκτιθόμαστε σε πολλά από τα αλλεργιογόνα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ας φανταστούμε ένα άτομο που έχει αλλεργία στα ακάρεα σκόνης, στο λατέξ και τη γύρη.
Σε ένα πρωί, αυτό το άτομο μπορεί να έρθει σε επαφή με ακάρεα σκόνης στο κρεβάτι, να χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν που έχει λάτεξ και να έρθει σε επαφή με τη γύρη βγαίνοντας από το σπίτι. Στο ανοσοποιητικό το σύστημα, αυτά τα αλλεργιογόνα προστίθενται και τελικά προκαλούν συμπτώματα. Σε αυτήν την ιστορία, το άτομο μπορεί να υποθέσει ότι είναι αλλεργικός στο πιο προφανές πράγμα – τη γύρη. Στην πραγματικότητα, όμως, τα ακάρεα και το λάτεξ παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.
Γιατί λοιπόν εμφανίζουμε ξαφνικά αλλεργίες;
Αυτό οφείλεται κυρίως στις αλλεργίες που όπως είδαμε παραπάνω δρουν συνεργιστικά. Παρολαυτά ένα άλλο κοινό λάθος των ανθρώπων είναι να πιστεύουν ότι οι αλλεργίες παραμένουν οι ίδιες σε όλη τους τη ζωή. Στην πραγματικότητα οι αλλεργικές αντιδράσεις των περισσότερων ανθρώπων αλλά καθώς περνούν τα χρόνια.
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν διατροφικές αλλεργίες και μετά παύουν να τις έχουν καθώς μεγαλώνουν. Από την άλλη πλευρά πολλοί νεαροί ενήλικες αναπτύσσουν ευαισθησίες σε αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον (πχ η γύρη) καθώς μεγαλώνουν. Υπάρχουν επίσης και μερικοί άνθρωποι που υποφέρουν από τις ίδιες αλλεργίες για όλη τους τη ζωή. Παρόλο όμως που οι αλλεργίες τους είναι γνωστές οι περιπτώσεις τους δεν αποτελούν τον κανόνα.
Νέες αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν με διαφορετικούς τρόπους, με αναπνευστικά ή δερματικά συμπτώματα ανάμεσα στα πιο κοινά. Εάν έχουμε μια ξαφνική αντίδραση εξανθημάτων ή κάποιο έκζεμα ενδεχομένως κάποια αλλεργία να είναι η αιτία. Όμως μόνο ο δερματολόγος μας θα μπορέσει να μας ενημερώσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο δέρμα μας και να δούμε αν τελικά υποφέρουμε από αλλεργία ή κάτι άλλο και αν χρειάζεται και περαιτέρω εξέταση απόαλλεργιολόγο.
Πώς οι αλλεργίες επηρεάζουν το δέρμα;
Ενώ γνωρίζουμε ότι οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και μπορεί να αλλάξουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας ένα πράγμα που δεν περιμένουμε είναι να επηρεάσουν το δέρμα μας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει τις αλλεργίες με ρινικές καταρροές και υγρά μάτια, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα.
Εκτός από τα κοινά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, είναι επίσης πιθανό τα συμπτώματα αλλεργίας να εμφανίζονται στο δέρμα. Όταν αυτά τα συμπτώματα του δέρματος εμφανίζονται μόνα τους – χωρίς τα «κλασικά» συμπτώματα αλλεργίας – πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι κάποια αλλεργία που τα προκαλεί. Αυτή η παρεξήγηση μπορεί να τους οδηγήσει να επιλέξουν λανθασμένες θεραπείες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την ανακούφιση.
Υπάρχουν πολλές κοινές παθήσεις του δέρματος που μερικές φορές (αλλά όχι πάντα!) προκαλούνται από αλλεργία. Δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα φαίνονται παρακάτω. Εάν πάσχουμε από οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, θα ήταν καλή ιδέα να θεωρήσουμε την αλλεργία ως πιθανή αιτία!
Κνίδωση
Η κνίδωση εμφανίζεται ως μία κόκκινη περιοχή με σημάδια ξυσίματος χωρίς να έχουμε ξυστεί και έντονο τοπικό πρήξιμο. Αυτά κρατούν από μερικές ώρες έως μία ημέρα και μπορεί να εξαφανίζονται και να εμφανίζονται σε άλλα σημεία .
Έκζεμα
Το καθοριστικό σύμπτωμα του εκζέματος είναι κηλίδες ξηρού και τραχύ δέρματος στα χέρια, το πρόσωπο, το λαιμό, τους αγκώνες ή τα γόνατα. Το έκζεμα μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, αλλά αυτές οι περιοχές είναι οι πιο συχνές. Το έκζεμα και οι αλλεργίες συνδέονται πολύ στενά. Η πιθανότητα το έκζεμα να σχετίζεται με αλλεργίες αυξάνεται σημαντικά εάν πάσχουμε επίσης από εποχιακές αλλεργίες, τροφικές αλλεργίες ή άσθμα. Ακόμα κι αν δεν έχουμε τα παραπάνω συμπτώματα, αξίζει να διερευνήσουμε μια πιθανή αλλεργία.
Ποια είναι λοιπόν τα χειρότερα αλλεργιογόνα που επηρεάζουν το δέρμα;
1. Η γύρη
Είναι γνωστή η χρησιμότητα της γύρης στη βλάστηση, στις καλλιέργειες, στα λουλούδια. Για όσους από εμάς τυγχάνει να υποφέρουμε εποχιακά από την αλλεργία στη γύρη, τότε μπορεί να παρατηρήσουμε μικρές κόκκινες φουσκάλες να εμφανίζονται στο δέρμα μας. Εάν λοιπόν είμαστε αλλεργικοί και έρθουμε σε επαφή με τη γύρη τότε θα εμφανιστούν αυτά τα τόσο οικεία κόκκινα φουσκωμένα εξανθήματα, θα εξαφανιστούν σε λίγες μέρες (συνήθως δύο). Πέρα λοιπόν από το ότι θα πρέπει να συμβουλευτούμε το δερματολόγο μας αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να ξυστούμε γιατί θα ερεθίσουμε περισσότερο το δέρμα μας.
2. Η μούχλα
Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι παρέχουν τον ιδανικό χρόνο για την αναπαραγωγή των σπόρων μούχλας. Με τις υγρές και ζεστές συνθήκες που είναι συνώνυμες με την άνοιξη, η μούχλα ευδοκιμεί και μπορεί να προκαλέσει ποικίλες καταστάσεις υγείας εάν εκτιθόμαστε σε αυτήν, αλλά οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε μόνο τις αναπνευστικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι η εποχιακή μούχλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτές τα μικρά κόκκινα εξανθήματα που προκαλούν κνησμό.
3. Το γρασίδι
Η άνοιξη και το καλοκαίρι μας φέρνουν κοντά στο γρασίδι. Όμως δυστυχώς η γύρη από το γρασίδι μπορεί να προκαλέσει από μία ήπια έως μία πολύ σοβαρή αλλεργία. Το να μείνουμε μακριά από το γρασίδι είναι σίγουρα μία καλή λύση ωστόσο αν έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να βρεθούμε και να απολαύσουμε ξέγνοιαστες στιγμές σε ένα πάρκο τότε μία πολύ καλή λύση είναι να ελαχιστοποιήσουμε την επαφή του δέρματός μας με το γρασίδι.
4. Οι μέλισσες
Καθώς τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν, οι μέλισσες πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο. Εάν δεν είμαστε αλλεργικοί, υπάρχουν μερικές λιγότερο σοβαρές παρενέργειες που θα προκαλέσει ένα τσίμπημα μελισσών. Αυτά περιλαμβάνουν, κνίδωση, πρήξιμο, κνησμό, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το σημείο που έχουμε το τσίμπημα. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αποφύγουμε τις μέλισσες, εκτός από το να μην βγούμε έξω πράγμα αδύνατο. Τα τσιμπήματα μελισσών για τον μη αλλεργικό ασθενή δεν είναι σχεδόν ποτέ ανησυχητικά. Ωστόσο, εάν αρχίσουμε να νιώθουμε δύσπνοια, παρατηρήσουμε ότι τα χείλη ή η γλώσσα μας πρήζονται, ή αισθανόμαστε γενικά αδιαθεσία, μεταφερόμαστε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Καλό είναι να έχουμε παντού μαζί μας κάποιο αντισταμινικό και όσοι γνωρίζουν την ευαισθησία τους στο τσίμπημα της μέλισσας να έχουν μαζί τους και την ειδική ένεση που τους έχει δώσει ο γιατρός τους
5. Το τρίχωμα των κατοικίδιων
Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές που τα περισσότερα κατοικίδια αλλάζουν το τρίχωμά τους με αποτέλεσμα για κάποιους αλλεργικούς να εμφανίζονται δυσμενείς δερματικές αντιδράσεις. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αλλεργίας, αυτό μπορεί να προκαλέσει κνίδωση, εξανθήματα ή μικρά κόκκινα εξογκώματα.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, καθαρίζουμε τα κατοικίδια σε εξωτερικό χώρο και σκουπίζουμε συχνά για να μειώσουμε την εσωτερική πυκνότητα.Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε δερματίτιδα εξ επαφής ο περιορισμός της έκθεσης είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Για πολύ ήπιες περιπτώσεις, τα μη συνταγογραφούμενα καταπραϋντικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν ,διαφορετικά χρειαζόμαστε τη βοήθεια του δερματολόγου μας ή του αλλεργιολόγου εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι επιδράσεις του καπνίσματος στην επιδερμίδα μας;