Ατοπική Δερματίτιδα – Έκζεμα

Είναι χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια η οποία προσβάλλει το 5%-20% των παιδιών. Υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που εμπλέκονται στη νόσο.

Φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής (ψείρες)

Οφείλεται στη φθείρα Pediculus humanus var. capitis και μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή στην προσβεβλημένη περιοχή. Συνοδεύεται από έντονο κνησμό.

Η θεραπεία γίνεται με φθειροκτόνα φάρμακα.

Δερματίτιδα σπαργάνων

Τα περισσότερα βρέφη εμφανίζουν κάποια στιγμή κοκκινίλα ή και άλλες δερματικές βλάβες στην περιοχή της πάνας. Πρόκειται για ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής. Κάτω από μια υγρή πάνα σχηματίζεται μια παρατριμματική περιοχή, γεγονός που προδιαθέτει το δέρμα στην εμφάνιση λοίμωξης και φλεγμονής. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τους πρώτους 12 μήνες.

Συχνά αντιμετωπίζεται με κρέμες που περιέχουν αντιμυκητιασικά αντιβιοτικά και ένα η περισσότερα κορτικοστεροειδή ή και ειδικά δερμοκαλλυντικά που αποκαθιστούν και προλαμβάνουν ταυτόχρονα.

Μολυσματικό κηρίο

Είναι μία αρκετά μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος η οποία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Θεωρείται παγκοσμίως η συχνότερη λοίμωξη στα παιδιά. Το 70% των περιπτώσεων οφείλεται στον σταφυλόκοκκο S. aures και το υπόλοιπο 30% στον S. pyogenes.

Μεταδίδεται με την επαφή δέρμα με δέρμα και συντελεί πολύ στην εκδήλωση της ασθένειας η κακή υγιεινή και η υγρασία στο δέρμα.

Η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάγνωση. Χρειάζεται τοπική χρήση αντιβιοτικών αλοιφών καθώς και λήψη  αντιβιοτικών από το στόμα. Απαιτούνται μέτρα υγιεινής και χρήση ειδικών σαπουνιών για τον ασθενή και όλη την οικογένεια.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας

Επικοινωνήστε μαζί μας για το ραντεβού σας